Zwanger 27 nov 2018 Sherita Jager

Deze zwangerschapswijsheden voor jonge moeders zijn zo waar!

Gelukkig zijn vele moeders ons voorgegaan. Daar kunnen we een hoop van leren. Dus neem deze wijsheden ten harte.

Positiekleding is écht niet nodig

Zwangerschapskleding kan duur zijn, maar als je kleren van vóór de zwangerschap niet meer passen, is het kopen van die dure spullen een noodzaak, of toch niet? Vergeet dure broeken, maar ga voor hippe kleding in een paar maten groter. Een rekbare broek, legging, of nette joggingbroek met een leuk t-shirt, ruim vest, of mooie blouse past vaak prima, is hip, en is vaak een stuk goedkoper dan de dure zwangerschapskleding!

Je bent niemand een verklaring schuldig

Ga je weer aan het werk? Gaan jij en je partner trouwen? Wat ga je doen aan je carrière? Blijf je thuis? Ga je verder studeren? Wat voor soort geboorte ga je hebben? Wanneer je je zwangerschap aankondigt, vooral als je in de twintig bent en mensen je als ‘jong’ beschouwen, krijg je vaak andere vragen dan wanneer je ouder bent. Onthoud dat je niemand een verklaring schuldig bent!

Een inleiding krijgen is niet het einde van de wereld

Ben je doodsbang om ingeleid te worden? Als de uitgerekende datum dichterbij komt, beginnen de meeste verloskundigen met het informeren over een inleiding. Een inleiding is in sommige gevallen noodzakelijk voor de veiligheid van jou en je kind, maar voor sommige moeders is dit iets waar ze écht niet op zitten te wachten. Ze zijn bang voor een weeënstorm door de weeënopwekkers, of willen het graag op de natuurlijke manier doen. Maar ingeleid worden is echt niet het einde van de wereld. Hoe je bevalling ook is, natuurlijk of opgewekt, het is een bijzondere ervaring en beide manieren zijn even uniek, goed, fijn, mooi en pijnlijk.

Een ruggenprik is niet voor zwakkelingen

Over de ruggenprik zijn de meningen verdeeld. In Nederland zijn er maar weinig vrouwen die kiezen voor een ruggenprik, en de mening is dan vaak dat een ruggenprik voor zwakke vrouwen is, die de bevalling niet aankonden. Maar soms is een ruggenprik precies wat een aanstaande moeder nodig heeft om zich krachtig te voelen, en de bevalling enigszins ongeschonden door te komen. Kiezen voor een ruggenprik maakt je dan ook nooit een mislukking en is nooit een teken van zwakte.

Neem eten mee naar bed

Heb je last van zware ochtendmisselijkheid die dag en nacht aanhoudt? We leven met je mee! Vaak schrijven artsen medicijnen voor, die helaas niet altijd helpen. Een tip die zeker de moeite waard is om te proberen, is om eten mee te nemen naar bed. Neem wat crackers en een ongeopend blikje 7-up mee naar bed. Op het moment dat je voelt dat je ‘s morgens wakker wordt, neem je meteen een slokje en eet je een paar crackers. Laat het even een paar minuten zakken, en maak je klaar voor – hopelijk! – een dag zonder misselijkheid!

Zeg zo vaak nee als je wilt

Er zijn veel mensen die aanstaande moeders het advies ‘geniet er nog maar even van’ meegeven. Dan hebben ze het natuurlijk over je pre-baby-leven. En er zit een grote wijsheid in dit advies! Zeg zo vaak nee als je wilt. De regels zijn nu even anders, want jouw lichaam is een mensje aan het maken, en als dat betekent dat je na Sesamstraat al naar bed wilt, dan is dat helemaal goed. Of als je nee wilt zeggen tegen gezellige avonden uit of theekransjes, is dat helemaal oké. Gooi je voetjes omhoog en ‘geniet er nog maar even van’!

Je dokter is er voor jou

Het klinkt vrij logisch, maar het is soms moeilijk om voor jezelf op te komen. Vooral als het om de dokter gaat, die meer kennis heeft van jouw lichaam dan jijzelf. Maar onthoud dat het niet de zwangerschap of bevalling van jouw dokter is, maar die van jou! Dokters zijn er om jou te helpen en je op je gemak te stellen. Wees niet bang om vragen te stellen, uitleg te vragen, of je onzekerheden te bespreken. Google afstruinen ná een bezoek aan de dokter omdat je het toch niet hebt begrepen maar het niet durfde te vragen, is overbodig, en zelfs een echte no-go, want je kunt beter vertrouwen op de specialist!

Vertrouw op je intuïtie

Een moedergevoel heeft het bijna altijd bij het rechte eind. Artsen doen er verstandig aan altijd heel goed te luisteren naar het moedergevoel. Natuurlijk kunnen moeders geen diagnoses stellen, maar je kunt wel je kind aanvoelen. En dat kan jij als geen ander, zelfs al tijdens de zwangerschap. Vertrouw je iets niet? Geef dan niet op voordat je antwoord hebt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze zwangerschapswijsheden voor jonge moeders zijn zo waar!
Sluiten