Zwanger 23 nov 2018 Melissa Eissens

Jij hoeft je geen moment te vervelen tijdens je zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof, het klinkt heel fijn, een soort vakantie. Lekker even rust en geen verplichtingen. Maar het kan moeilijk zijn om hier aan te wennen. Vooral als je daarvoor bijvoorbeeld een heel drukke baan had. Of als je nog nooit langer dan één week thuis hebt gezeten. 

Als je dan ineens heel veel tijd voor jezelf hebt, dan kan het een uitdaging zijn om die tijd in te vullen. Iedereen voelt zich natuurlijk anders tijdens de zwangerschap, de ene is nog wat actiever dan de ander. Maar om je thuis te gaan zitten vervelen is natuurlijk ook niet de bedoeling, daarom hebben wij hier 15 ideeën voor je verzameld om je inspiratie te geven van hoe jij jezelf het beste kunt bezighouden tijdens je zwangerschapsverlof.

1. Opruimen

Heb je al zo lang dat zeurende stemmetje in je hoofd dat je er steeds aan herinnert dat je nog van alles moet opruimen in huis? Dan is dit de juiste tijd! Doe dit vooral wel in je eerste week van je zwangerschapsverlof omdat je dan nog het meest actief bent. Je moet jezelf er even toe dwingen, maar dan is eindelijk die kledingkast netjes uitgeruimd en opgeruimd, de keukenkastjes van de keuken heringericht of de stoffige zolder eindelijk leeggehaald. Speel je favoriete muziek door hoog volume door de speakers en opruimen maar!

2. Lezen

Ja, deze klinkt heel cliché, we know! Maar lezen hoeft helemaal niet saai te zijn, mits met een goed boek. Er is niets ontspannender dan op de bank te ploffen met een dekentje, kopje thee en een goed boek. We hebben vast allemaal wel een boek waarvan we hebben gehoord dat die heel goed is, of eentje waar we niet verder in zijn gekomen dan de vijfde bladzijde vanwege tijdgebrek. Dit is dé tijd om die roman onder het stof vandaan te toveren!

3. Bakken

Bakken is altijd een goed idee! Al is het niet om de lekkere koekjes, taartjes of cakejes die je er aan overhoudt, het is ook gewoon een fijne bezigheidstherapie. Even al je focus en concentratie op het eindresultaat wat je wilt hebben. Kun je al deze lekkere dingen niet alleen opeten, misschien een leuk idee om een rondje in de buurt te doen? Je buren doen daar zeker de deur wel voor open. Daarnaast kun je zo ook nog eens oefenen om creatieve gebakjes uit te delen zodra de baby er is, is weer eens wat anders dan beschuit met muisjes!

4. Breien

Ja breien klinkt misschien een beetje suf, en heb je misschien alleen je oma altijd zien doen. Maar het zal je verbazen hoe goed breien en haken voor je gezondheid is! Er bestaat een verband tussen creativiteit en mentale emotionele gesteldheid. Het bezighouden van de hersenen heeft directe effecten op het brein. Mensen die actief handwerken (bijvoorbeeld breien) hebben 30-50% minder kans op achteruitgang van de hersenen. Op deze manier kan zwangerschapsverlof ook nog eens goed zijn voor je hersenen!

5. Netflix en chill, letterlijk

Voor als je gewoon even helemaal niets wilt. Niet teveel wilt nadenken en de dag gewoon wilt doorbrengen op de automatische piloot. Dan is Netflix je beste vriend! Je kunt een filmmarathon houden of een (of meerdere) seizoen kijken van je lievelingsserie. Je bent er meteen van verzekerd dat er genoeg beeldmateriaal voor je beschikbaar is. Want vond je een film of serie leuk, dan staat er automatisch in beeld welke andere opties je misschien ook wel leuk zal vinden. Perfect toch?!

LEES OOK: Zwangerschapsverlof: dit zijn de zwaarste struggles volgens 10 moeders

6. Zwangerschap zwemmen

Ben je in een sportieve mood, of was je gewoon altijd al sportief? Dan is zwangerschap zwemmen een ideale bezigheid om de dag mee te beginnen, of deze te breken. Naast dat er veel voordelen zitten aan sporten tijdens je zwangerschap, is dit ook een sociale bezigheid. Tijdens het springen en bouncen in het water kun je contacten leggen met andere zwangere moeders en misschien achteraf wel een gezellig theetje drinken?

7. Lekker genieten

Je kunt jezelf nooit genoeg verwennen! (Shopaddicts weten dit al). Waar je voorheen geen tijd voor had of geen zin in had. Want eerlijk, na een lange dag van negen tot vijf hebben we niet allemaal zin om nog snel naar een kapsalon of schoonheidssalon te rennen. Nu ben je zwanger en dat heeft al een aangepaste verzorging nodig, dus extra zorg voor een manicure, pedicure, nieuw kapsel of gewoon een gezichtsreiniging kan er ook nog wel bij!

8. De buurt verkennen

Heb je eigenlijk geen idee wie van wie er in jouw straat woont, of weet je wel dat er een boetiekje is op een aantal meter afstand maar ben je er nog nooit geweest? Pak je kans! Als je sociaal ingesteld bent dan vind je het vast geen probleem om een voorstel rondje te doen, kun je meteen aankondigen dat er straks een nieuwe bewoner bij komt!

LEES OOK: Handig! Zo bereken je je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

9. Fotoboeken maken/plakken

Al je mooiste herinneringen in een groot dik boek! Herinneringen zijn kostbaar en zonde om daar niets mee te doen. Nu je toch tijd hebt kan het heel leuk zijn om oude foto’s terug te zoeken en die te laten afdrukken. Ongetwijfeld zul je foto’s tegenkomen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden of allang al weer vergeten was! Ook is het heel leuk voor later om een zwangerschap dagboek bij te houden, maak elke week of om de maand een foto van je buik en plak die ook in een boek. Zo kun je later (met je kind) altijd terugblikken naar de tijd dat je kleine uk nog in je buik zat.

10. Dutjes

Het heen en weer sjouwen van onze dikke buik kan soms wel een beetje vermoeiend zijn. Dingen gaan niet meer zo makkelijk als voorheen en het kost allemaal net ietsjes meer moeite. Vandaar dat we veel dutjes mogen doen. Heel veel! Je hoeft niet bang te zijn dat mensen je lui gaan vinden. Als je zwanger bent is veel slapen helemaal oké.

11. Vriendinnen uitnodigen

Om elke dag alleen thuis te zitten is de eerste dagen misschien lekker rustig, maar op den duur kan dat ook wel eenzaam zijn. Daar heb je vriendinnen voor! Nodig vriendinnen uit voor een gezellige spelletjesmiddag, of ga samen een hilarische komedie kijken. Vergeet de lekkere hapjes niet!

12. Een online cursus doen

Heb je je altijd al willen verdiepen in iets of heb je een geheime interesse. Een online cursus kan een interessante bezigheid zijn. Het is altijd goed om te blijven leren en nu je daar toch de tijd voor hebt, waarom niet! Denk aan een taalcursus, coaching op een bepaald gebied of gewoon een Adobe Photoshop cursus. Oneindige keuzes!

13. Verhalen schrijven

Of dit nu een dagboek is of een mini roman, schrijven is goed voor de geest. Het geeft een bevrijdend gevoel en op dit moment heb je genoeg tijd om je creatieve brein aan het werken te zetten, haal daar je voordeel uit. Wie weet is dit wel de eerste stap naar het ontdekken van een talent waarvan je niet wist dat je die had. Ook als je jezelf niet zo goed vind als schrijfster, wie vind het nou niet leuk om later nog eens je eigen verhalen terug te lezen en terug te denken aan wat er allemaal door je hoofd spookte.

14. Bloemschikken

Tijd om je huis een opfleuring te geven! En laat bloemen daar nou de perfecte keuze voor zijn. Zoek op het internet of op YouTube voor ideeën hoe je de mooiste bloemencreaties kunt samenstellen. Wil je advies over bloemen en planten, bijvoorbeeld hoe lang ze mooi blijven, vraag het aan je bloemist. Dit idee is natuurlijk ook perfect geschikt als cadeautje of bedankje!

15. Vooral doen waar je zin in hebt

Wil je het lieft de hele dag in bed blijven liggen en niets doen, doe dat vooral! Of wil je de hele dag alleen maar lekkere dingen eten? Ook goed! Het is jouw zwangerschapsverlof dus jij bent vrij om te doen wat je wilt.

LEES OOK: Zo lief! 10 Moeders vertellen wat hun partner voor ze deed toen het zwangerschapsverlof erop zat

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Jij hoeft je geen moment te vervelen tijdens je zwangerschapsverlof
Sluiten