Zwanger 7 jun 2018 Janne Vogel

6 dingen die je leert tijdens je zwangerschapsverlof

Het mag voor omstanders misschien heerlijk klinken, maar zwangerschapsverlof is echt niet alleen maar leuk. Natuurlijk is het fijn dat je de tijd krijgt om je goed voor te bereiden op de bevalling en te bonden met je kersverse baby, maar de vrije weken zijn allesbehalve een all-inclusive vakantie.

Of je er nu van geniet of niet, tijdens je zwangerschapsverlof leer je de volgende zes lessen.

1. Het is niet eerlijk

Het verschil tussen onze 16 weken en die twee miezerige daagjes vaderschapsverlof is immens groot. Het is niet niks om alleen thuis te blijven met een pasgeboren kindje terwijl het leven van je partner meteen weer doorgaat. In plaats van van iedere minuut te genieten van je ‘herstel’, staat het huilen je vaak nader dan het lachen. Natuurlijk steunt je partner je, maar hij zal nooit écht weten hoe het is.

2. Het is intens

Je bent tijdens die ‘vrije weken’ volledig verantwoordelijk voor een nogal afhankelijk kindje. Can’t blame him, hij is nog vrij klein. Het lijkt misschien fijn om samen met je kleintje te ontspannen, maar 9 van de 10 keer is hij overstuur, probeer jij tevergeefs uit te zoeken wat hij wil en maak je je ontzettend druk. De stress.

3. Het is net zo saai als intens

Werk is heftig, maar vaak kom je toch voldaan thuis en bereik je bepaalde doelen. Tijdens je verlof een groot gemis, want niemand gaat je prijzen als je weer eens een luier verschoont. Sterker nog: je baby zal het vaak op een krijsen zetten als jij je weer voor ‘m loopt uit te sloven. Ook al weet je dat je iets ontzettend belangrijks doet, de sleur van het dagelijks leven is best saai. Je hebt vaak niemand om mee te praten en een gebrek aan contact met volwassenen. Een tripje naar de plaatselijke super is soms het uitstapje van de week.

LEES OOK: Deze uitspraken wil je niet horen tijdens je zwangerschapsverlof

4. Het is eenzaam

Als nieuwe moeder sluit je je onbewust vaak een beetje af van je omgeving. Je familie en vrienden willen graag op kraambezoek komen, maar hebben het gevoel dat ze je daarna maar weer met rust moeten laten. Veel moeders hebben daarnaast het gevoel dat ze zich moeten klaarstomen voor hun terugkeer in de maatschappij. Ze moeten er weer goed uitzien en alles moet zo snel mogelijk op rolletjes lopen. De weken na de kraamvisite isoleren ze zich en focussen ze zich op de baby en zichzelf. Die druk is niet niks.

5. Je maakt je zorgen

Als je verhalen hoort van andere moeders en hun modelbaby’s die al na een paar weken doorslapen, ben je er soms van overtuigd dat jij een probleemkind hebt gebaard. Wees niet bang, je komt er vroeg of later achter dat andere ouders liegen, of de boel in ieder geval een stuk leuker verpakken dan het werkelijk is. Wat voor gedrag je baby ook vertoont, het is hoogstwaarschijnlijk normaal. Voor je het weet is hij er overheen gegroeid.

6. Er is geen goed of fout

Zolang je zielsveel van je kinderen houdt, ben jij de beste moeder die ze zich kunnen wensen. Laat je niet gek maken door alle ‘goed’ en ‘fout’-regeltjes die andere moeders graag in het leven roepen. Hoe je het ook doet, je doet het goed mama.

Scary Mommy

Reageer op artikel:
6 dingen die je leert tijdens je zwangerschapsverlof
Sluiten