Zwanger 28 sep 2017 Soraya Vogelaar

Handig! Zo bereken je je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Misschien kijk je er al tijden naar uit: de verlofdagen die er straks aankomen nu je zwanger bent. Maar hoe kun je eigenlijk je zwangerschapsverlof berekenen? En het bevallingsverlof? Nou, zo dus!

Waar heb je recht op?

Dus je gaat je zwangerschapsverlof berekenen? Dan is het natuurlijk handig om te weten waar je recht op hebt. Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heb je dus recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag je ook gespreid opnemen, dit kan in overleg met je werkgever. Als je een meerling verwacht, krijg je 2 tot 4 weken langer zwangerschapsverlof.

Zwangerschapsverlof berekenen

Het zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van de bevalling. Het begin van je verlof bereken je door vanaf de dag van de uitgerekende bevallingsdatum, zes weken terug te tellen. Je moet uiterlijk vier weken voor de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof. Als je minder dan zes weken aan zwangerschapsverlof opneemt, mag je deze overgebleven weken optellen bij je bevallingsverlof. Wordt je baby later dan de uitgerekende datum geboren? Dan gaat dit niet van het bevallingsverlof af.

LEES OOK: Deze uitspraken wil je niet horen tijdens je zwangerschapsverlof

Bevallingsverlof berekenen

Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling. Dit duurt minstens tien weken. Ook als je baby later geboren is.

Als je baby te vroeg geboren is

Bij een vroeggeboorte geldt dat de totale verlofperiode altijd uit moet komen op 16 weken. Je telt dan de dagen dat het zwangerschapsverlof korter duurde dan zes weken, op bij het bevallingsverlof.

Als je baby na de uitgerekende datum geboren is

In het geval van een bevalling na de bevallingsdatum, duurt het verlof langer dan 16 weken. De dagen tussen de geboorte en uitgerekende bevallingsdatum tel je op bij de termijn van 16 weken.

LEES OOK:Zo lief! 10 Moeders vertellen wat hun partner voor ze deed toen het zwangerschapsverlof erop zat

Zwangerschapsverlof en een uitkering

Als je een WW-, ziektewet- of loongerelateerde WGA-uitkering krijgt van UWV, gelden er andere regels. Dan gaat het verlof in tussen de zes en vier weken voor de dag na de uitgerekende bevallingsdatum. Je bepaalt zelf op welke dag het verlof ingaat.

Extra weken bevallingsverlof bij ziekenhuisopname baby

We hopen er niet op, maar het kan voor komen dat je baby wat langer in het ziekenhuis moet blijven. In dat geval kun je recht hebben op extra bevallingsverlof als je baby langer dan een week in het ziekenhuis heeft gelegen. Je ontvangt van die eerste week geen extra verlof. Blijft je baby dus twee weken in het ziekenhuis, dan krijg je één week extra verlof. Afhankelijk van je situatie kan het maximaal tien weken extra duren, lees hier hoe dat zit.

Rijksoverheid

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Handig! Zo bereken je je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof
Sluiten