Zwanger 19 nov 2018 Soraya Vogelaar

De zwangerschapstest: alles wat je erover moet weten

Yes, het is tijd om te testen of je zwanger bent. Bijvoorbeeld omdat je menstruatie over tijd is of omdat je al een tijd probeert zwanger te worden. Het is wel belangrijk dat de uitkomst klopt. Wil je zeker weten dat je zwangerschapstest zo accuraat mogelijk is, let dan op de volgende dingen.

Twee manieren om de zwangerschap te testen

Je kunt op twee manieren testen of je zwanger bent. Ten eerste kan dit via een urinetest die je thuis uitvoert. De tweede manier is door een bloedonderzoek te laten uitvoeren door je huisarts of in het ziekenhuis. Op de meeste zwangerschapstesten staat dat ze bijna honderd procent betrouwbaar zijn, meestal rond de 97% of 99%. Een bloedtest is honderd procent betrouwbaar.Bij beide type testen wordt de waarde van het zwangerschapshormoon HCG (human chorion gonadotrofine) vastgesteld.

Zwangerschapstest en het HCG-hormoon

Als je zwanger bent, maakt je lichaam automatisch het HCG-hormoon aan. Dit hormoon is terug te vinden in het bloed en in je urine. Vandaar ook dat bij een zwangerschapstest urine nodig is. Door de hoeveelheid HCG te meten is vast te stellen of je daadwerkelijk zwanger bent.

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Je kunt het best testen vanaf de eerste dag dat je overtijd bent (de dag waarop je menstruatie had moeten beginnen). Het HCG-hormoon is dan genoeg aanwezig om een zwangerschap aan te tonen. De uitslag is dan het meest betrouwbaar. Je kunt op elk moment van de dag je urine gebruiken voor de test. Maar ochtendurine is hierbij het meest betrouwbaar, deze bevat namelijk de hoogste concentratie van het zwangerschapshormoon. Heb je een onregelmatige cyclus en is het daardoor lastig vast te stellen wanneer je overtijd bent? Dan kun je het beste je langst mogelijke cyclus als leidraad aanhouden.

LEES OOK: What?! Vrouwen gebruiken ineens dit huis- tuin- en keukenmiddel als zwangerschapstest

Een vroege zwangerschapstest

Het is ook mogelijk om een speciale vroege zwangerschapstest te gebruiken. Deze kunnen lagere HCG waardes in je urine meten. het blijft echter wel het meest betrouwbaar om een test uit te voeren op de dag dat je overtijd bent. Met een vroege test kun je voor die tijd dus al eerder een indicatie krijgen of je zwanger bent. Het wordt wel aangeraden om daarna alsnog een tweede keer te testen op de dag dat je overtijd bent, omdat er voor die tijd nog vanalles kan veranderen in het lichaam waardoor een zwangerschap niet doorzet.

Hoe werkt een analoge zwangerschapstest?

Om een zwangerschapstest te doen, moet het teststaafje een paar seconden in je urine gehouden worden. Dit kan door erop te plassen maar ook door het teststaafje in een met jouw urine gevuld potje te dompelen. Bij een analoge test verschijnt er één streepje als je niet zwanger bent en twee als je wel zwanger bent. Het nadeel van een analoge zwangerschapstest is wel dat het streepje heel licht te zien kan zijn. Of dat er na een bepaalde tijd automatisch een tweede streepje te zien is, ook wel een indroogstreepje genoemd. Dit kan bijvoorbeeld als er na het plassen te lang gewacht wordt met het aflezen van de test. Houd dus altijd de wachttijd aan die in de bijsluiter aangegeven staat.

LEES OOK:
Stelling: ik vertel pas na 12 weken aan vrienden en familie dat ik zwanger ben

Hoe werkt een digitale zwangerschapstest?

De digitale test gebruik je op dezelfde manier als een analoge test, het verschil zit ‘m in het aflezen. Bij een digitale zwangerschapstest is de uitslag heel gemakkelijk van het scherm af te lezen. Meestal staat er dan: zwanger of niet zwanger. Sommige testen kunnen daarnaast ook aangeven hoeveel weken je al zwanger bent. Een nadeel van de digitale zwangerschapstest kan zijn dat deze duurder is (vaak meer dan een tientje). Dit kan prijzig zijn als je actief bezig bent met zwanger worden en bijvoorbeeld gedurende meerdere maanden een zwangerschapstest moet doen.

Positieve zwangerschapstest

Als je de instructies bij de test goed opgevolgd hebt, betekent een positieve test natuurlijk dat je zwanger bent. We hopen er niet op, maar het kan dus zijn dat een positieve uitslag later foutief blijkt. Let er dus goed op dat je de instructies in de bijsluiter goed opvolgt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de zwangerschap niet doorgezet heeft, maar het zwangerschapshormoon nog wel in je lichaam is.

Negatieve zwangerschapstest

Een negatieve testuitslag betekent doorgaans dat je niet zwanger bent. Maar ook dit kan een foutieve uitslag zijn. Bijvoorbeeld als je van tevoren teveel vocht binnen hebt gekregen. Hierdoor kan de concentratie van het zwangerschapshormoon in je urine verminderd zijn. Maar ook als je de test niet goed hebt uitgevoerd. Je kunt dan de test een paar dagen later opnieuw doen. Als je echt overtijd bent, verdubbelt het HCG-hormoon namelijk elke paar dagen.

Verschil budget- en merk zwangerschapstesten?

Zwangerschapstesten zijn er in verschillende prijscategorieën van een paar euro voor een budgetversie tot meer dan een tientje voor een merkvariant. Over het algemeen is de één niet beter dan de ander. Maar zit het verschil hem vooral in het gebruiksgemak.

Is je zwangerschapstest positief? Dan schieten deze 17 dingen door je hoofd.

Niets meer missen? Like ons op Facebook?

Apothekersvereniging Leef.nl

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De zwangerschapstest: alles wat je erover moet weten
Sluiten