De mama 10 aug 2018 Marleen Staal

Zwangerschapstest negatief? Zo ga je er mee om

Het is maar een plastic staafje, maar toch is het alles bepalend op het moment tussen hoop en vrees. Ben je zwanger of niet? Als het resultaat niet zo uitpakt als je had gewild, is dit best even slikken.

Zwangerschapstest negatief

Misschien probeer je al een tijdje zwanger te worden of is het de eerste zwangerschapstest die je doet. Het is hoe dan ook een spannend moment. Over de uitslag heb je geen controle, maar hoe je ermee omgaat als de test negatief blijkt te zijn, wel. Jezelf voorbereiden op beide uitslagen is al een eerste stap die je helpt ermee te dealen.

LEES OOK: Goede vraag: hoe snel na de seks kan je een zwangerschapstest doen?

Negatief betekent niet altijd negatief

Allereerst, een negatieve test betekent nog niet het einde van deze rit. Zo kun je namelijk de test te vroeg hebben gedaan waardoor de uitslag afwijkt. En ook al ben je ongesteld, dat hoeft niet altijd te betekenen dat het niet is gelukt.

Hoewel dit laatste vaak wel een indicator is of je wel of niet zwanger ben, heb je ook uitzonderingen. Blijft je menstruatie vervolgens wel uit maar blijven de zwangerschapstesten nog steeds negatief? Ga dan eens langs bij je huisarts.

Verdrietig zijn mag

Het is niet gek dat je je verdrietig voelt over iets wat er nog niet was. Het is juist heel logisch, zeker als je er erg op had gehoopt. Maar geef de hoop nog niet gelijk op. Sta jezelf toe om je even down te voelen. De pijn onderdrukken, maakt het – al dan niet over een tijdje – juist erger.

Schrijf het van je af

Probeer je gevoel los te koppelen van de feiten. In je hoofd leg je misschien verbanden die er helemaal niet zijn. Schrijf voor elke piekergedachte die je hebt een rationeel antwoord op dat je geruststelt. Bijvoorbeeld ‘straks lukt het nooit’ of ‘straks ligt het aan mij’. Antwoorden kunnen dan zijn ‘of het nooit zal lukken weet ik pas als we het vaak genoeg proberen. Dus blijf proberen’ en ‘Of het aan mij of hem ligt, dat kan alleen verder onderzoek bepalen. En zo ver is het (nog) niet’.

Als je een bepaalde gedachte weer een keer voelt opkomen, kijk je even naar wat je had opgeschreven. Zie het als een soort zelftherapie.

LEES OOK: Wat een vaag streepje op je zwangerschapstest echt betekent

Toekomst

Schrijf daarna een plan van aanpak. Oké, deze cyclus is het misschien niet gelukt, maar dat betekent niet dat het nooit zal lukken. Of althans; dat weet je nog niet. Wat wil jij nu, waar heb jij nu op dit moment behoefte aan?

Wellicht wil je even een break of ga je er gelijk weer voor als je ovuleert. Het maakt niet uit, maar door alvast na te denken over de toekomst, herinner je jezelf eraan dat dit nog niet het einde is van jullie avontuur. En krijg je weer je enthousiasme waarmee je begon terug.

Behalve tijd en ruimte vrij te maken om verdrietig te zijn, is het ook goed om iets leuks te doen dat je afleidt van de situatie. Niet om je gevoel te negeren, maar om je energie weer terug te krijgen.

Worst case scenario

Iets dat menig psycholoog ook gebruikt, is de vraag: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’. Het klinkt eng om hierover na te denken, maar door dit aan jezelf te vragen zorg je ervoor dat je het probleem minder groot maakt.

Blijf doorvragen. ‘Wat als ik nooit moeder wordt?’ Oké, dat is mogelijk. Maar wat dan? Door de vraag op deze manier uit te kleden, haal je de angel uit het probleem en wordt je rustiger.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwangerschapstest negatief? Zo ga je er mee om
Sluiten