Zwanger 12 apr 2017 Soraya Vogelaar

Nieuw onderzoek: dit kan stress tijdens de zwangerschap met je baby doen

We hebben er van tijd tot tijd allemaal mee te maken: stress. Dat stress sowieso niet heel goed voor je is, wisten we al. Maar flinke stress tijdens de zwangerschap is echt iets dat je moet proberen te vermijden. Het blijkt namelijk zelfs een flinke invloed te kunnen hebben op het dna van je baby.

Hevige stress tijdens de zwangerschap kan volgens onderzoek invloed hebben op de biologische klok van je baby en leiden tot een vroegtijdige veroudering als volwassene. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Heidelberg in Duitsland.

LEES OOK: 15 dingen die zwangere vrouwen stiekem doen (Ssstt!!!)

Stress tijdens zwangerschap

De onderzoeken bestudeerden 318 moeders en 319 pasgeboren baby’s. Zijn vroegen aan de moeders hoeveel stress zij hebben ervaren tijdens de zwangerschap en of ze ooit een psychische stoornis hebben gehad. Daarna werd de biologische klok van de baby’s onderzocht.

Wat bleek? De baby’s van de moeders die last hadden van stress tijdens de zwangerschap, hadden een verstoorde biologische klok. En opmerkelijk: van de moeders die aangaven hun hele leven last te hebben van psychische stoornissen, hadden de baby’s geen verstoorde biologische klok. Daarnaast is het effect op jongetjes groter dan op meisjes.

DNA

De invloed van stress op de veroudering kan onder andere worden vastgesteld door de telomeren te meten. Telo-wat? Telomeren zijn stukjes van het DNA. Als je ouder wordt, verkorten deze telomoren, en dit is een soort signaal voor je lichaam om te verouderen. Bij baby’s van moeders die veel stress hadden tijdens de zwangerschap zijn deze dus waarschijnlijk al korter, dan bij baby’s die hier geen last van hadden.

LEES OOK: 19 Essentials voor als je zwanger bent en bedrust moet houden

Ondersteuning

Eén van de onderzoekers Send geeft in de publicatie aan dat het niet duidelijk is welke gevolgen een verstoorde biologische klok op latere leeftijd heeft voor de baby’s. Maar geeft ook aan dat dit resultaat alsnog belangrijk is. Send: ‘Ons onderzoek onderstreept het belang om zwangere die stress ervaren, te ondersteunen.’

Heb je een uitlaatklep nodig om stress tijdens de zwangerschap zo min mogelijk kans te geven? Ga vooral sporten. Ook hartstikke goed voor je als je zwanger bent! Het blijkt namelijk dat zwangere vrouwen meer mogen sporten.

Nog wat fijne tips nodig? Niet vergeten om onze Facebook-pagina te liken!

Neuropsychopharmacology

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek: dit kan stress tijdens de zwangerschap met je baby doen
Sluiten