Zwanger 21 feb 2017 Nienke Magnin

Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes in jouw eerste trimester

Vanaf het moment dat je zwanger bent, verandert je lichaam. Door die lichamelijke veranderingen is er een grote kans dat je te maken krijgt met zogenaamde zwangerschapskwaaltjes. Een pijntje hier, een pijntje daar, gedurende je zwangerschap leer je je lichaam op een andere manier kennen. Dit zijn de meestvoorkomende zwangerschapskwaaltjes in je eerste trimester.

In beginsel zijn zwangerschapskwaaltjes niets om je zorgen over te maken. De meeste pijntjes zijn immers onschuldig en geen reden om een dokter te bezoeken, maar luister wel goed naar je lichaam. Onder kwaaltjes worden vooral milde pijntjes en licht ongemak verstaan. Ondervind je ernstige hinder in je dagelijks functioneren, is er sprake van bloedverlies of krampen, raadpleeg dan altijd een dokter of verloskundige.

De meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes in je eerste trimester

De één heeft nauwelijks ergens last van, de ander ligt 9 maanden ziek in bed. Zwanger zijn voelt voor iedereen anders. We kunnen je daarom ook niet vertellen met welk kwaaltje jij te maken zal krijgen, maar de kans is wel groot dat je in meer of mindere mate last krijgt van één of meer van de 8 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Deze worden hieronder weergegeven aan de hand van quotes, die door zwangere vrouwen tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap zijn gedaan.

Sabine: ‘Niet eten omdat je misselijk bent, misselijk omdat je niet eet’

En toch aankomen… Met stip op 1: (ochtend)misselijkheid. Onder invloed van hormonen (HCG) kun je vooral tijdens het eerste trimester van je zwangerschap erge last hebben van misselijkheid. Helemaal voorkomen of genezen gaat niet, maar we geven je graag een paar tips die misselijkheid kunnen helpen tegengaan:

  • Heb je vooral last van ochtendmisselijkheid? Leg dan iets lichts (een cracker of wat fruit) naast je bed, zodat je voordat je opstaat al iets in je maag hebt.
  • Zorg sowieso dat je maag niet leeg is, door gedurende de dag steeds kleine porties te eten
    Vermijd sterke geuren
  • Eet licht verteerbaar voedsel, volkorenbrood, fruit en rauwe groente
    Drink gemberthee
  • En als niets helpt; eet dan gewoon even waar je wél zin in hebt (zolang het geen risico’s oplevert voor je zwangerschap)

Veel thee of water drinken is belangrijk om uitdroging tegen te gaan. Houd je dagenlang niets binnen, dan kan er meer aan de hand zijn. Bespreek je zorgen in dat geval altijd met een arts of verloskundige.

Eva: ‘Ik vond buikpijn echt doodeng tijdens mijn zwangerschap’

En dat begrijpen we maar al te goed. Die eerste 12 weken zijn zonder buikpijn al spannend genoeg. Maar een licht zeurend gevoel, vergelijkbaar met menstruatiepijn, is gelukkig meestal geen reden tot zorg. Je baarmoeder wordt groter en dat kan leiden tot pijntjes in de buikstreek. Ook licht bloedverlies kan voorkomen. Mochten buikpijn en/of bloedverlies erger worden, ga dan naar de huisarts of neem contact op met een verloskundige.

Ingrid: ‘Ik had drie maanden hoofdpijn’

Veel vrouwen krijgen in het eerste trimester last van hoofdpijn. De boosdoeners zijn (uiteraard) zwangerschapshormonen, maar ook spanning en stress kunnen hoofdpijn veroorzaken. Hoofdpijn kan bovendien ontstaan door een verhoogde bloeddruk en dat is gevaarlijk voor jou en je kindje. Heb je langdurig last van hoofdpijn of komt de hoofdpijn voor met andere klachten, zoals bijvoorbeeld koorts, ga dan altijd even naar de dokter.

Anne: ‘Ik ga naar de wc en ik neem mee…’

Verstopping of constipatie is een van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. De darmen werken tijdens de zwangerschap nu eenmaal wat langzamer en ook hormonale veranderingen kunnen verstopping in de hand werken. Het eten van vezelrijk voedsel en geweekt, droog fruit en het drinken van minimaal anderhalve liter water per dag kan bijdragen aan een betere darmwerking en dus ook een korter verblijf op de wc (en minder kans op aambeien, we noemen het maar even.)

Monique: ‘Moe zijn is een uur moeten bijkomen van een douche’

Moe, uitgeteld en tot niets in staat? Vrees niet, het hoort erbij. Je zwangerschap vreet nu eenmaal
al je energie. Meestal gaat de meest extreme vermoeidheid na het eerste trimester weer over. Is
dat niet het geval, dan kan er sprake zijn van ijzertekort. Je verloskundige kan zonodig je ijzer-
gehalte controleren.

Ratna: ‘Mijn eerste trimester? Overgeven, plassen, overgeven, plassen…

In het eerste trimester drukt je groeiende baarmoeder steeds meer op je blaas. En dus moet je vaker plassen. Drink gedurende de dag veel water om uitdroging te voorkomen en let op signalen van blaasontsteking, zoals een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen. Raadpleeg in dat geval altijd een dokter, omdat blaasontsteking gevaarlijk kan zijn voor je zwangerschap.

Saskia: ‘Nog geen buik te bekennen en toch opgeblazen als een besje’

Ken je Violet Beauregard nog? Het meisje uit Charlie en de Chocoladefabriek dat opblaast als een besje als ze stiekem Charlie’s nieuwe kauwgum heeft geproefd? Een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje is een opgeblazen gevoel en progesteron in je lichaam is er verantwoordelijk voor. Wil je niet net als Violet het gevoel hebben de kamer uit te moeten worden gerold; eten van knoflook en drinken van munt- en kamillethee zijn natuurlijke middelen, die een beetje zouden kunnen helpen.

Lara: ‘Marilyn Monroe was er niets bij’

Of het nu een kwaaltje is of niet, je borsten stralen je tegemoet dit eerste trimester. Ze worden groter en gevoeliger. Ook je tepels en tepelhoven worden donkerder. Naarmate je zwangerschap vordert, is het goed om nieuwe bh’s aan te schaffen. Wij raden zachte, comfortabele materialen aan, liefst zonder beugel.

Het Couvade syndroom: heeft jouw man ook zwangerschapskwaaltjes?

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes in jouw eerste trimester
Sluiten