Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Het is mooi nieuws als je erachter komt dat je zwanger bent. Alleen krijg je de welbekende zwangerschapskwaaltjes er op de koop toe. Wij zetten zwangerschapskwaaltjes voor je op een rijtje én wat je eraan kunt doen.

1. Zwangerschapsmisselijkheid

Ook wel ochtendmisselijkheid genoemd. Het wordt veroorzaakt door de gierende zwangerschapshormonen. Om zo goed mogelijk om te gaan met je zwangerschapsmisselijkheid, zijn er een aantal dingen die liever wel en niet kunt doen.

2. Buikpijn

Buikpijn tijdens de zwangerschap is heel normaal. De buikpijn wordt vaak veroorzaakt door de veranderingen die je lichaam nu doormaakt, zoals het groeien van de baarmoeder. De buikpijn gaat vaak vanzelf over. Extra lichaamsbeweging of juist rustig zitten met een warme kruik, kan de pijn eventueel ook verminderen. Neem wel altijd contact op met je huisarts of verloskundige als de pijn blijft aanhouden, je koorts krijgt, misselijk wordt of moet overgeven. En ook als je een van de volgende dingen hebt: koude rillingen, pijn bij het plassen, afscheiding die er anders uitziet dan normaal, een licht duizelig gevoel in je hoofd en bloedverlies.

3. (Licht) bloedverlies

Als je tijdens je zwangerschap bloed verliest, is dit flink schrikken. Er hoeft gelukkig niet altijd iets mis te zijn. Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan verschillende (onschuldige) redenen hebben.

4. Hoofdpijn

Door de zwangerschapshormonen en vermoeidheid, kan het zo zijn dat je tijdens de zwangerschap en vooral in het eerste trimester meer last hebt van hoofdpijn. Om de hoofdpijn te verlichten, mag je een paracetamol innemen. Andere pijnstillers mag je nu niet innemen. Daarnaast kan het ook helpen om een dutje te doen en meer water te drinken.

LEES OOK: 14 dingen waar je alleen om kunt huilen als je zwanger bent

5. Obstipatie

Obstipatie tijden de zwangerschap ontstaat met name door het hormoon Progesteron; die zorgt er namelijk voor dat je darmen een stuk trager hun werk doen. Daarnaast wordt je baarmoeder tijdens de zwangerschap steeds groter, waardoor het organen als je darmen verdrukt. Dit komt de werking van je darmen ook niet ten goede. Gelukkig zijn er wat dingen die je kunt doen om obstipatie te voorkomen of te verhelpen.

6. Vermoeidheid

Je (extreem) moe voelen tijdens je zwangerschap is helemaal niet gek. Je lichaam moet per slot van rekening een baby laten groeien daarbinnen. Tijdens het eerste en het derde trimester zal je vooral last hebben van vermoeidheid. Het eerste trimester komt dit door de hormonen waar je lichaam aan moet wennen. In het derde trimester komt dit doordat je hoogzwanger extra gewicht met je meedraagt en de grote buik er waarschijnlijk voor zorgt dat je minder goed kan slapen.

7. Vaak moeten plassen

In het begin van je zwangerschap worden de vele plaspauzes vooral veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. Naarmate je baby groeit, wordt het erger omdat de baarmoeder druk uitoefent op je blaas. Je houdt dus tijdens de hele zwangerschap vaak het gevoel dat je moet plassen.

8. Opgeblazen gevoel

Je buik voelt (en/of ziet) er wat opgeblazen uit. Dit is heel normaal tijdens de zwangerschap. Door de hormonen houd je vocht vast. Je zult waarschijnlijk in het eerste trimester ook merken dat je kleding niet heel comfortabel meer zit.

LEES OOK: 8x hilarisch gênante momenten tijdens de zwangerschap

9. Grotere/pijnlijke borsten

Je borsten veranderen flink tijdens de zwangerschap. De tepelhoven worden donkerder. De blauwe aders worden zichtbaar en je borsten zijn groter en voelen zwaarder. Dit kan ervoor zorgen dat ze gevoelig zijn en pijnlijk aanvoelen. Rond het tweede trimester neemt het pijnlijke gevoel af.

10. Jeukende huid

Zwangerschapsjeuk kan ontstaan door verschillende dingen. Zo kan het oprekken van de huid tijdens de zwangerschap zorgen voor een drogere huid en jeuk veroorzaken. Het is dan ook niet gek dat de jeuk met name op de buik, borsten en benen voorkomt. Ook kan het zo zijn dat je het door een betere doorbloeding warmer hebt, wat ook voor kriebel zorgt. Zwangerschapsjeuk gaat na de bevalling over, maar tijdens de zwangerschap moet je er wel op letten en zijn er een paar dingen die de klachten kunnen verminderen.

11. Pijnlijk en/of doof gevoel in vingers en handen

Heb jij pijnlijke tintelende vingers of een slapend gevoel in je handen? Dit kan komen door het Carpaletunnelsyndroom. De carpale tunnel zit in je pols en is een tunnel waardoor je pezen lopen. Deze pezen zorgen ervoor dat je je vingers kunt bewegen. Behalve je pezen zit er ook een zenuw die ervoor zorgt dat je kunt voelen met je vingers. Bij het carpale tunnelsyndroom is deze zenuw bekneld. Je spieren en bindweefsel worden door de zwangerschapshormonen zachter – het weefsel van de zenuw is dan extra gevoelig en zwelt dan sneller op, of raakt bekneld, door het extra vocht dat je vasthoudt.

12. Rugpijn

En dan gaat het vooral om lage rugpijn. Door je alsmaar groeiende babybuik, draag je natuurlijk extra gewicht met je mee. Dit extra gewicht bij je buik kan ervoor zorgen dat je houding verslechtert. En dit veroorzaakt op z’n beurt weer pijn in je onderrug.

LEES OOK: Zwangerschapsyoga: de manier om te ontspannen tijdens de zwangerschap

13. Bekkenbodeminstabiliteit

Je gewrichtsbanden en gewrichten worden door de zwangerschapshormonen soepel en makkelijk rekbaar. Als je last hebt van bekkeninstabiliteit komt dit doordat de gewrichten bij je bekken te soepel zijn geworden. Hierdoor raken de spieren en banden overbelast. Als dit je eerste zwangerschap is, kun je ongeveer halverwege de zwangerschap last gaan krijgen van bekkeninstabiliteit, bij een latere zwangerschap kun je al eerder klachten krijgen. Je kunt onder meer pijn ervaren bij het schaambeen, de liezen, onderbuik, heupen onderrug en bovenbenen. Er bestaat niet een medicijn tegen bekkeninstabiliteit, je kan de klachten het best verminderen door te letten op welke bewegingen en houdingen pijn veroorzaken en deze aan te passen of te vermijden.

14. Aambeien

Zo’n 85 procent van de vrouwen krijgt aambeien tijdens de zwangerschap. Een veelvoorkomende zwangerschapskwaal dus. Tijdens de zwangerschap is de kans op aambeien zo groot omdat de druk op de anus toeneemt. Dit kan komen doordat je darmen tijdens de zwangerschap trager werken, wat zorgt voor obstipatie. Maar de groei van je baarmoeder kan ook een oorzaak zijn. Doordat deze groter wordt, drukt het op weefsel binnen de anus. Wij hebben een aantal tips verzameld om er vanaf te komen.

15. Harde buik

Harde buiken staan ook wel bekend als ‘Braxton-Hicks contracties’ of oefenweeën. Dit zwangerschapskwaaltje herken je aan een gespannen gevoel en een soort kramp in je buik. Vanaf het tweede trimester kun je harde buiken gaan opmerken. Een harde buik wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Het wordt ook wel oefenweeën genoemd, omdat je baarmoeder als het ware oefent om straks bij de bevalling de baarmoedermond voldoende op kan rekken.

Hoewel harde buiken over het algemeen onschuldig zijn, is het in de volgende gevallen wel verstandig om contact op te nemen met je verloskundige:
– Als je ruim voor de uitgerekende datum binnen een paar uur 6 of meer harde buiken hebt. En die niet weggaan door rustig te gaan liggen of te ontspannen in bad.
– Als je harde buik pijn doet, vooral in de eerste maanden van de zwangerschap. Harde buiken horen geen pijn te doen.
– Als je last krijgt van vruchtwater- of bloedverlies of pijn bij het plassen.

LEES OOK: 6 verhalen over zwangerschapscravings die klinkklare onzin zijn

16. Oedeem

Dit is het vocht dat je vasthoudt tijdens de zwangerschap. In deze periode kun je namelijk zo’n 3 kilo aan vocht vasthouden. Als je veel vocht vasthoudt, zal dit vooral te zien zijn bij je enkels, voeten en benen. Daarnaast kunnen ook je armen handen en gezicht opzwellen. Oedeem is niet ernstig en ook niet blijvend: na de bevalling zal het vocht uit je lichaam verdwijnen. Heb je naast het vocht vasthouden ook een verhoogde bloeddruk? Dan is het verstandig om je huisarts in te lichten, het zou kunnen dat je zwangerschapsvergiftiging hebt.

17. Bandenpijn

Doordat je baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap, rekken de banden die je baarmoeder op z’n plek houden uit. Dit kan bij het bewegen voelen als een scherpe pijn in je liezen of je onderbuik. Bandepijn is verder niet schadelijk. Je kunt de pijn wat verlichten met een warme kruik.

18. Brandend maagzuur

Door de zwangerschapshormonen sluit de kringspier tussen je maag en slokdarm niet goed. Dit zorgt ervoor dat maagzuur omhoog kan komen. Door op je voeding te letten, kan je het verminderen. Eet bijvoorbeeld geen vette en zure producten en vermijd koolzuurhoudende drankjes.

19. Kortademigheid

Zo’n 60 tot 70 procent van de vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van kortademigheid, het komt vooral tijdens het derde trimester opzetten. Kortademigheid kan veroorzaakt worden door je hormonen, bloedvolume en de groeiende baarmoeder.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes
Sluiten