Column: Die zwangerschapshormonen mogen ze van mij wel afschaffen

Zwangerschapshormonen: wat zijn dat toch voor dingen? Die mogen ze echt wel afschaffen. Mijn schoonzus zei voordat ik zwanger werd: ‘Sinds ik kinderen heb, jank ik al als de buurvrouw op de bingo een staafmixer wint’. Daar moest ik toen zo hard om lachen. Wat is dat nu voor iets raars. Wist ik veel.

Toen ik eenmaal zwanger was en ik iedereen om me heen tegen mijn man hoorde zeggen dat hij het wel zwaar zou krijgen met zo’n hormoonbom in huis, vond ik dat natuurlijk kolder. De nuchtere Drent in mij, die zou toch niet zomaar verdwijnen. En die paar hormoontjes, die kon ik wel de baas. Nesteldrang, jaja….

Zet jij de tv op marktplaats?

Ik zei dan ook heel stoer; ‘Als ik ga janken tijdens een goede doelen spotje, dan gaat de tv de deur uit’. Binnen afzienbare tijd zei mijn man; ‘zet jij de tv op marktplaats, of moet ik dat doen?’. Wat ik natuurlijk weer belachelijk vond. Je pakt een zwangere vrouw toch geen tv af. De award voor de meest onredelijke persoon had ik met verve gewonnen. En de tranen bij het ontvangst nemen van die award waren ook zo geregeld.

LEES OOK: Dit is hoe je hormonen ervoor zorgen dat je een liefdevolle ouder wordt

Yup, ik was een hormoonbom to the max. Maar ik kon er niets aan doen. Ze gingen gewoon met me aan de haal. Janken om dingen die me daarvoor koud lieten. Onredelijk om zaken waar ik normaal om lachte. Ik wist ook wel dat mijn reactie niet klopte, maar het was niet te onderdrukken. Tenminste, niet de hele tijd. Het ging echt wel dagen goed, maar zo ineens dan barste de bom.

‘Let maar niet op mij’

Zo vaak iets tegen mijn man gezegd in de trant van ‘laat me maar’ of ‘let maar niet op mij’. En daarna weer teleurgesteld zijn als hij dat dan ook deed.

Laten we de nesteldrang dan ook niet vergeten. Weten jullie wel dat het echt nodig is, om alle kinderkleertjes minimaal 3 keer te wassen voordat het in de kast komt. Die kast die ook minstens 3 keer was uitgesopt. En hoe vaak kun je een onbeslapen bedje opmaken. Nou, best heel erg vaak. Om daar natuurlijk dan heel erg vertederend met je hand op je buik naar kijken. Keer op keer.

De zolder moet opgeruimd

Kleine klusjes moesten af. Ons kind kan toch niet opgroeien in een huis waar de zolder niet opgeruimd is, waar de box nog niet in elkaar stond en waar het serredak nog niet gewassen was.
2 dagen voor de uitgerekende datum nog even met de auto door de wasstraat, dan stond die ook schoon op de oprit.

Je bent 9 maanden zwanger, en dan hebben we het nog niet eens over ontzwangeren. Maar als ik heel eerlijk ben? Met die hormonen komt het volgens mij nooit meer helemaal goed.

Heb die ene uitnodiging voor een bingo maar aan me voorbij laten gaan….

Je leest hier elke dag een verhaal van onze mama-columnisten. Nog veel meer leuke artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Column: Die zwangerschapshormonen mogen ze van mij wel afschaffen
Sluiten