Zwanger 20 jul 2018 Soraya Vogelaar

Zwangerschapscholestase: alles wat je moet weten

Heb je last van erge jeuk op je handpalmen, voetzolen of je hele lichaam tijdens je zwangerschap? En houdt dit je zelfs uit je slaap? Dit kan zwangerschapscholestase zijn.

Wat is zwangerschapscholestase?

Zwangerschapscholestase ontstaat waarschijnlijk door de zwangerschapshormonen. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen cholestase veroorzaken of erger maken. Dit zijn onder andere bepaalde antibiotica, medicijnen tegen hoge bloeddruk en paracetamol. Cholestase, ook wel galstuwing genoemd, veroorzaakt de jeuk.

Galstuwing ontstaat doordat de gal te traag vervoerd wordt. Je lever maakt gal aan en via gangen in de lever gaat de gal naar de galblaas. De gal bestaat uit zuren die helpen om vet eten te verteren. Bij cholestase stroomt de gal dus niet goed door. Dit zorgt voor een ophoping in de lever, wat er op zijn beurt weer zorgt voor een leverbeschadiging. Daarnaast kunnen de zuren uit de gal in je bloed terecht komen.

Kans op zwangerschapscholestase

In Europa krijgt 1 tot 20 op de 1000 vrouwen cholestase. Het is niet duidelijk waarom de één het wel krijgt tijdens de zwangerschap en de ander niet. Heb je eerder zwangerschapscholestase gehad? Dan heb je 50 procent meer kans dat je het bij de volgende zwangerschap opnieuw krijgt. Als het in je familie voorkomt, heb je ongeveer 25 procent kans dat je het ook krijgt. Als de verloskundige vermoedt dat je zwangerschapscholestase hebt, wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog voor onderzoek.

Symptomen zwangerschapscholestase

Naast de jeuk hoeft het niet altijd het geval te zijn dat je veel merkt van leverschade. Bij een bloedtest is dit wel te zien; de leverfuncties zijn dan verhoogd. Sommige vrouwen krijgen wel zichtbare symptomen als de lever beschadigd is. Dit is te merken aan:

– Geelzucht (een gele verkleuring van de huid)
– Donkere urine
– Vette of ontkleurde ontlasting
– Onprettig gevoel onder de ribben aan de rechterkant

LEES OOK: Last van kramp tijdens je zwangerschap? Dit zou het kunnen zijn

De risico’s

De jeuk die je ervaart kan erg vervelend zijn. Ondanks het ongemak is cholestase verder niet gevaarlijk voor je eigen gezondheid. Na de zwangerschap gaat het weer over en herstelt de lever zich vanzelf.

Ernstige zwangerschapscholestase kan echter wel gevaarlijk zijn voor de baby. De galzuren komen via de placenta bij de baby. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de baby. Er ontstaat vooral aan het einde van de zwangerschap een risico als de hoeveelheid galzuren hoog zijn. Het kan onder meer zorgen voor vroeggeboorte, meconium (poep) in het vruchtwater of overlijden van de baby voor de geboorte.

De behandeling

Voor de behandeling van zwangerschapscholestase kun je medicijnen krijgen. Deze medicijnen verbeteren het vervoer van gal naar de galblaas. Hierdoor wordt de jeuk minder. De galzuren in het bloed worden door de medicijnen lager. Daarnaast adviseren gynaecologen om de bevalling bij 37 weken op te wekken als de galzuren hoog zijn. Dit is meestal bij een glazuurwaarde vanaf 40 umol/l. Boven deze waarde is het gezondheidsrisico voor de baby te groot.

Heb je last van jeuk maar denk je niet dat het cholestase is? Hier moet je op letten bij een jeukende huid tijdens de zwangerschap.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Radboud UMCMaag Lever Darm Stichting

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwangerschapscholestase: alles wat je moet weten
Sluiten