6 verhalen over zwangerschapscravings die klinkklare onzin zijn

Augurken, ijs, nutella en liters melk: tijdens je zwangerschap kan je ineens zin hebben in de gekste dingen. Maar over die zwangerschaps cravings gaan ook gekke verhalen in de rondte. Tijd om voor eens en voor altijd de mythes van de waarheid te scheiden.

Mythe 1: Je krijgt ‘last’ van cravings meteen zodra je zwanger bent

We moeten toegeven dat dat inderdaad kan, maar dat is lang niet bij iedereen het geval. Je kunt heftige snackbehoefte krijgen als je twee tot drie weken zwanger bent, maar ook pas aan het eind van je eerste trimester. Of je hele zwangerschap door. Of gewoon helemaal niet.

Mythe 2: De meeste zwangeren vrouwen craven naar hetzelfde eten

Nee, er is niet slechts één bepaald soort voedsel waar alle zwangere vrouwen naar verlangen. Er zijn wel een aantal overeenkomsten tussen de meeste zwangerschaps cravings: snoepjes, zuivel, koolhydraten van zetmeel, fruit, groenten en fastfood. Dit zijn de resultaten van een onderzoek van de Frontiers Psychology School in Amerika.

LEES OOK: Hilarisch: kookboek met de gekste zwangerschaps-cravings

Mythe 3: Verlang je naar zoetigheid? Dan krijg je een meisje

Veel vrouwen geloven dat ze zwanger zijn van een meisje, waardoor ze verlangen naar zoetigheid. Taart, ijs, snoepjes, het kan niet op. Toch blijkt uit hetzelfde onderzoek als bij mythe 2 dat er helemaal geen verband ligt tussen cravings en het geslacht van je kindje.

Mythe 4: Zuur of zoute behoefte = zwanger van een jongen

Net zoals bij mythe 3 is er nooit een verband gevonden tussen de smaak van het soort eten waar je naar verlangt en het geslacht van je kindje.

LEES OOK: Sushi-liefhebbers opgelet: sushi is goed voor zwangere vrouwen

Mythe 5: Cravings worden erger en erger tijdens de zwangerschap

Bij punt 1 zeiden we nog dat je door je gehele zwangerschap te maken kunt krijgen met cravings. Dat deze per se steeds erger en erger is gelukkig een fabeltje. Sterker nog, uit onderzoek van New Kids Center bleek dat de cravings het ergste zijn tijdens je eerste trimester, en minder worden na de vierde maand.

Mythe 6: Je moet je zwangerschapscravings totaal negeren

Al verlang je naar de raarste dingen, geef er gewoon lekker aan toe. Tenzij je verlangt naar het eten van bizarre dingen (een handje aarde, anyone?), kan het echt geen kwaad om toe te geven aan die behoefte. Op die manier wordt je mood een stuk gezelliger dan wanneer je constant aan die augurken denkt, maar ze niet eet.

Benieuwd hoe wíj met die cravings omgingen? Dit zijn de maffe zwangerschaps-cravings van 12 moeders én de Famme Baby redactie

Romper

Reageer op artikel:
6 verhalen over zwangerschapscravings die klinkklare onzin zijn
Sluiten