Wat is de beste tijd van het jaar om zwanger te worden?

Er zijn maar heel weinig mensen die de mazzel hebben dat ze een zwangerschap perfect kunnen timen. Maar stél dat je wel wat te zeggen hebt over wanneer je in verwachting raakt; welke maanden dan zijn het best? 

Zomerkind

Misschien wil je heel graag een zomerkind of lijkt het je vreselijk dat je baby geboren wordt rond kerst. Wanneer je wilt bevallen hangt natuurlijk van een heleboel persoonlijke factoren af, maar er zijn wel een paar maanden in het jaar die helpen een zwangerschap zo comfortabel en gezond mogelijk te doen verlopen.

Zwangerschapsverlof

De eerste factor om mee te nemen waneer je een zwangerschap plant is hoe een groeiend mensje in je lijf impact heeft op je dagelijks leven. Je kan bijvoorbeeld eventuele carrière-complicaties overwegen. Misschien zijn er bijvoorbeeld in je werkveld maanden waarop het rustiger is en je dus makkelijker (of langer) met zwangerschapsverlof kan.

Ook het weer speelt een belangrijke rol. Sommige vrouwen willen koste wat kost voorkomen dat ze hartje zomer hoogzwanger zijn. Anderen vinden zwanger zijn in de winter juist onwenselijk. Als de wegen spekglad zijn, voel je je met een bolle buik nog kwetsbaarder.

LEES OOK: Zwanger worden lukt niet: dit kan de gynaecoloog voor je betekenen

Gezondheid

Maar het draait niet om comfort alleen. Onderzoekers ontdekten dat de maand waarin het kind wordt verwekt invloed heeft op de gezondheid – vooral wanneer het aankomt op de groei van de baby en de kans op een prematuur kindje. Wanneer het aankomt op geboortegewicht, zijn de zomermaanden de beste maanden voor conceptie. Vrouwen die in juni of augustus zwanger werden kwamen gedurende de zwangerschap meer aan en bevielen van baby’s die gemiddeld 8 gram zwaarder waren dan baby’s die in andere maanden werden verwekt.

Over de ideale maanden om zwanger te zijn, kunnen we lang steggelen. Iedere maand heeft voor- en nadelen om te bevallen, maar de realiteit is dat in verwachting zijn wanneer dan ook altijd een uitdaging is. Er is geen perfecte tijd om zwanger te raken – alleen de perfecte tijd voor jou.

Zwanger worden gaat niet vanzelf. Deze uitspraken wil je niet meer horen als het niet in één keer lukt.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Reageer op artikel:
Wat is de beste tijd van het jaar om zwanger te worden?
Sluiten