Zwanger 21 dec 2018 Leanne Hansma

Zo houd je je zwangerschap tijdens de kerstdagen nog even geheim

De kerstdagen: een tijd van veel – héél veel – eten, drinken en samenzijn. Uitgerekend nu je zwanger bent mag je dat stukje rauwe biefstuk van je schoonmoeder niet. En dan moet je ook nog dat wijntje afslaan. Nee, je zwangerschap geheimhouden tijdens de kerstdagen is niet voor de poes.

Maar geen zorgen, met deze tips (een beetje van ons en een beetje van moeders van het Mamaforum) kom je de feestdagen goed door.

1. Regel het kerstdiner

Gourmetten, tapas, borrelhapjes of een 3-gangen diner waarvan je zeker weet dat je alles mag eten. Allemaal safe opties waardoor het waarschijnlijk niemand opvalt dat je zwanger bent. En je hebt meteen een streepje voor, want je familie kan het vast waarderen dat ze alleen nog maar hoeven aan te schuiven.

2. Bepaal zelf wat je drinkt

Drankjes en kerst, een combinatie die je bijna niet los van elkaar kan zien. Maar we weten allemaal dat alcohol en zwanger zijn géén goede combi zijn. Zorg daarom dat jij of je vriend het drinken inschenkt, zodat niemand erachter komt dat er wat anders in dat wijnglas zit.

Ook kun je je eigen biertjes of fles wijn – waar stiekem iets zonder alcohol in zit – meenemen. Of jij hebt, heel toevallig, de discussie verloren en moet de bob zijn. “Je vriend kan zodoende lekker van een biertje genieten en er is niets aan gelogen.” Aldus een moeder.

Gaan jullie uiteten? Zo red je jezelf eruit volgens een mama: “ik heb bij mijn eerste zwangerschap een keer met de ober afgesproken dat ik een alcoholvrij biertje zou krijgen. Dat werkte supergoed.”

3. Eet (deels) wat de pot schaft

Je kunt natuurlijk ook gewoon meedoen met de rest. Wanneer je niet teveel focust op het eten let er verder niemand op, denken de moeders op het Mamaforum. “Als jij er niet krampachtig mee om springt valt het je gezelschap waarschijnlijk niet eens op.”

Eet dan natuurlijk wel alleen de dingen die je mag hebben en laat de rest lekker staan. En o ja, neem voor de zekerheid iets anders mee dat je op de wc, onderweg terug of op je slaapplek nog even naar binnen werkt.

4. Een leugentje om best wil

Hoofdpijn, misselijk, een antibioticakuurtje of je wilt gewoon een keer wat anders proberen. Misschien heb je wel een allergische reactie of iets teveel of verkeerds gegeten. Een mama op het forum schreef: ‘Toen ik net zwanger was en we het nog niet wilden vertellen, zeiden we dat ik op dieet was.’

Allemaal leugentjes om best wil. Want soms – als het bijvoorbeeld om een zwangerschap gaat – mag dat best.

5. Oversized kerstoutfit

Misschien zie je bij jou de eerste maanden nog niet zoveel aan je buik. Maar als-ie al wel een beetje gaat groeien ga dan dit jaar voor grote foute kersttruien als thema. Betrap je toch iemand op het bespeuren van een buikje, denk dan nog eens aan tip 4. Want nee, dat is geen babybuik, je hebt gewoon teveel gegeten. Een foodbaby dus.

6. De kinderwens

Dit wordt vast en zeker het onderwerp van gesprek rond de kersttafel. Wij hebben maar één advies: Schuif. Het onderwerp. Heel. Subtiel. Weg. Praat bijvoorbeeld over je werk, je hobby óf nog beter: ben vooral héél geïnteresseerd in je familie. ‘Wanneer zette Tom zijn eerste stapjes?’

7. Bereid je voor

Houd er rekening mee dat je last kunt hebben van je zwangerschapskwaaltjes en neem voorzorgsmaatregelen. Op die manier heb je wat achter de hand. Lees je ook goed in over wat je wél en niet mag eten en drinken. Dan kan er (bijna) niks meer misgaan.

8. Eerlijk voor jezelf zijn

Vertrouw je het niet of heb je er geen goed gevoel bij? Zeg dan gewoon dat je ziek bent en installeer jezelf lekker op de bank met een dekentje en kerstfilms.

Je zou ook kunnen bedenken of je kerst niet juist een mooi moment vindt om dit geweldige nieuws te delen met je familie. Maar doe dit alleen als je er met de volle 100% achterstaat, want een zwangerschap aankondigen vóór de 12 weken grens blijft toch altijd spannend.

Heb jij nog meer tips? Deel ze ook op het Mamaforum!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo houd je je zwangerschap tijdens de kerstdagen nog even geheim
Sluiten