Zwanger 3 jan 2019 Leanne Hansma

Hè? Door je zwangerschap kun je grotere voeten krijgen

Zwangerschapskwaaltjes zijn er in alle soorten en maten. Schoenen en voeten ook. Van stevige stappers tot elegante voetjes op hakken. Dat laatste is alleen niet meer zo’n succes sinds je niet meer kunt zien waar je je eigen voeten neerzet. Als je dan ook nog je favoriete paar moet ruilen voor een maatje groter vraag je je toch af hoe het kan én bovenal of het nog goedkomt.

Want tijdens de zwangerschap groeit niet alleen je buik, óók je voeten kunnen groeien.

Schoenmaat

Had je eerst maatje 38 dan bestaat de kans dat je tijdens of na de zwangerschap ineens in een maat 39 beland. Hè, toch gek dat je schoenen ineens krimpen nu je zwanger bent. Of zou het toch komen door het vocht dat je vasthoudt? Niet alleen je handen, vingers, benen en armen zwellen op. Ook je voeten worden een stuk dikker.

Ellis: “Ik accepteer al mijn veranderingen, maar grotere voeten?”

Een moeder op het Mamaforum heeft er ook last van en vraagt zich af of het normaal is. “Voor mijn zwangerschap had ik maat 39, tijdens ben ik geëvolueerd naar maat 41. Ik dacht dat dit lag aan gewoon veel vocht. Nog meer mama’s die dit hebben meegemaakt?”

Zwangerschap

De banden van je gewrichten verslappen tijdens de zwangerschap. Dit komt door een bepaald hormoon dat ook dat de banden van je bekken soepeler maakt, zodat het hoofdje van je baby er door past tijdens de bevalling.

Omdat de banden in je voet ook verslappen en er veel gewicht opstaat, door de baby in je buik, gaan je voeten inzakken. De voetholte wordt plat en dat houdt in dat je voeten langer en breder kunnen worden.

9x dit doen de zwangerschapshormonen met je uiterlijk

Of je veel kans hebt op het krijgen van ‘platvoeten’ door je zwangerschap verschilt. Het heeft te maken met het type voet dat je hebt én hoe je lichaam reageert op de hormonen.

Wie de schoen past trekt ‘m aan

Heb je grotere voeten gekregen tijdens je zwangerschap door vocht? Don’t worry: het zal na de bevalling weer verdwijnen. Maar zijn je voetholtes ingezakt door de hormonen en het gewicht van je buik? Dan kan het zijn dat je vanaf nu op grotere voet verder leeft.

Andere moeders op het Mamaforum deelden ook hun ervaring en adviezen. “Voor mijn schoenen heb ik 6 maanden moeten wachten. In de schoenenwinkel stelden ze mij gerust, dat het soms tot een jaar kan duren.”

Een andere moeder heeft er er toch een maatje groter aan overgehouden. “Mijn voeten zijn na 2 zwangerschappen blijvend een maat groter gebleven (van 39 naar 40) dus ik heb helaas mijn hele ‘schoenenpark’ moeten vervangen…”

Ach, dat zien we dan ook gewoon maar weer als een goede reden voor nieuwe schoenen ;-).

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hè? Door je zwangerschap kun je grotere voeten krijgen
Sluiten