Zwanger 8 jan 2018 Muriel Oonincx

1 op de 4 zwangeren heeft het mentaal zwaar. En dit is dé oplossing

Als je zwanger bent hoor je blij, euforisch te zijn. Toch? Helaas kampt 1 op de 4 met mentale problemen of is down of krijgt zelfs te maken met depressie. Dit kun je doen.

Zwanger en een depressie?

Zwanger worden en je eerste kindje verwachten is een wonder en groot geschenk. En omdat het niet iedereen gegeven is om makkelijk zwanger te raken wordt er min of meer van je verwacht dat je blij en dankbaar door het leven gaat. Je zou het zelf het grootste taboe kunnen noemen rondom zwangerschap om niet blij te zijn of te klagen over die 9 maanden waarin je je kindje draagt.

Maar liefst 11% van de zwangeren heeft een vorm van depressie

En dat is wrang, want uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 vrouwen kampt met mentale problemen tijdens hun zwangerschap. En dat is de realiteit. Maar liefst 11% van de zwangeren heeft een vorm van depressie en daarmee een alles behalve rooskleurige periode. Om van die roze wolk maar niet te spreken. En omdat er een taboe heerst rondom negatieve gevoelens blijven dus veel vrouwen rondlopen met depressieve emoties, terwijl er eigenlijk heel simpel wat aan gedaan kan worden. De oplossing ligt namelijk voor het grijpen. En elke professional, medicus of familie of vriend zou zich bewust moeten zijn van de mogelijkheid dat de vrouw die voor hen staat weleens helemaal niet blij is terwijl zij haar kindje in de buik draagt.

LEES OOK: Het verhaal van Laura die een prenatale depressie had.

Mentale problemen of angst

Onderzoekers van het King’s College London presenteerden de hierboven genoemde cijfers op basis van een onderzoek dat tussen 2014 en 2016 gedaan werd onder meer dan 500 zwangeren. 1 op de 4 vrouwen hadden te maken met mentale issues, ruim 1 op de 10 met depressieve gevoelens en 15% gaf aan angstissues te hebben.

Ik had moeite met dikker worden en maakte me zorgen om mijn reuma

De oplossing voor het identificeren en aanpakken van mentale problemen bij zwangere vrouwen begint volgens de onderzoekers dan ook bij het simpelweg vragen ernaar en daarmee zeggen dat het ‘helemaal ok’ is om je niet fijn te voelen. De kans krijgen om zonder oordeel je verhaal te doen lucht al enorm op en als er serieuze mentale problemen zijn of er mogelijk sprake is van prenatale depressie, dan kan daar op geacteerd worden.

LEES OOK: Deze illustraties over postnatale depressie zijn mooi en indrukwekkend tegelijk.

Door ons ervan bewust te zijn dat vrouwen hun gevoelens vaak voor zich houden omdat ze zich schamen of vinden dat ze zich niet zo mogen voelen openen we de deur naar de eerste oplossing.

Ondankbaar wicht

Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik er zo ontzettend van baalde dat mijn lichaam niet meer aanvoelde als mijn eigen lichaam. Ik had moeite met het dikker worden en maakte me zorgen om mijn reuma en rugklachten (waar ik al jaren mee worstelde). Toch durfde ik dat niet te uiten omdat ik dacht dat ik een ondankbaar wicht zou zijn. Ik was toch maar mooi snel zwanger geworden, iets wat bij lang niet alle vriendinnen lukte. Dus als je dan op een feestje komt en je ene vriendin vertelt je uitgebreid over haar moeilijke ivf behandelingen, wie ben jij dan om te vertellen dat je het zwaar hebt met je zwangerschap? Dat voelde ik heel sterk.

Maar laat dit voorbeeld dan symbool staan voor de oproep om jezelf nooit en te nimmer met anderen te vergelijken. Ookal heb je non-stop jeuk aan je derde teen. Wat jij voelt mag er zijn en als je – nog veel erger dan een jeukende teen – niet happy bent is het enige begin van een beter gevoel erover te praten.

Dus ben je zwanger en voel je je weleens down, ongelukkig of depressief? Praat erover. En bovenal: ken je iemand die zwanger is? Neem dan vooral de tijd om haar te vragen hoe ze zich echt voelt. En vraag door en geef aan dat het heel normaal is als dat antwoord niet een jubelzang is.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
1 op de 4 zwangeren heeft het mentaal zwaar. En dit is dé oplossing
Sluiten