Zwanger 24 okt 2018 Muriel Oonincx

Het is bewezen: zwangerschap is besmettelijk (van een baby komt een baby)

Hoeveel van jouw vriendinnen waar je al jaren matties mee bent waren ook zwanger in hetzelfde jaar als jij? Als ‘veel’ het antwoord is dan klopt de aanname van onderzoekers dat zwangerschap besmettelijk is.

De zwangerschap van een goeie vriendin en de geboorte van haar kindje heeft een positieve invloed op de kans om als vriendin ook zwanger te worden. Dit concludeert een studie uit 2014 dat gepubliceerd werd in the journal American Sociological Association.

Vriendinnen relaties

Het onderzoek dat werd uitgevoerd onder ruim 1700 vrouwen, volgde hen van de midden jaren negentig tot midden jaren 2000. Hun leeftijd aan het begin was minimaal 15 jaar oud. Ruim 10 jaar later was de helft moeder geworden. De vrouwen gaven gedurende het onderzoek 10 vriendinnen op, waardoor een inzicht werd verkregen in de patronen van vriendinnenrelaties naarmate ze ouder werden.

LEES OOK: Is je vriendin net bevallen? Dit kun je doen om haar te helpen.

Zwangerschap besmettelijk

De besmettelijkheid onder vriendinnen in het zwanger worden werd hierdoor bevestigd. Tevens werd duidelijk dat de besmettelijkheid om zwanger te worden niet geldt voor zussen (tenzij je Kardashian heet!). Duits onderzoek uit 2011 liet dit ook al zien. Het risico om zelf zwanger te worden neemt meer en meer toe naarmate weer een vriendin zwanger werd in een tijdsbestek van drie jaar.

Drie mogelijke redenen waarom zwangere vriendinnen zwanger doen worden:

  1. Sociale invloed: Vrouwen zouden niet achter willen blijven op het moment dat hun vriendinnen massaal moeder worden met elkaar (moet je natuurlijk wel een partner hebben met wie je de ‘rit’ aan wilt gaan)
  2. Sociale vorm van leren: Als een vriendin succesvol zwanger wordt en een baby krijgt met alle blijdschap en geluk ‘leert’ de vriendin daaruit dat het moederschap een stap is die je gerust kunt nemen.
  3. Kosten aspect: De financiële voordelen van een vriendin (in de buurt) waarmee je activiteiten kunt ondernemen en afspraken zou kunnen maken over vormen van kinderopvang (deze werkt natuurlijk alleen als je ongeveer op elkaars lip woont).

Niet alleen het zwanger worden zou besmettelijk zijn, maar ook het aantal kinderen dat je krijgt. Krijgen al je vriendinnen om je heen drie kinderen? Dan is de kans groter dat jij ook drie kinderen op de wereld zet.

Rest ons de vraag aan jou: Herken je het besmettelijke aspect? Laat het ons weten via Famme Baby Facebook!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het is bewezen: zwangerschap is besmettelijk (van een baby komt een baby)
Sluiten