De baby 19 jun 2018 Marleen Staal

Zwangere zoetekauwen opgelet! Teveel suiker schaadt het brein van je baby

Zwanger zijn maakt hongerig. De bodemloze put waarin je maag is veranderd, valt met geen mogelijkheid te vullen. Hoewel toegeven aan je nachtelijke Nutella-cracings misschien onschuldig, moet je oppassen met de hoeveelheid suikers die je binnenkrijgt. Dit kan het brein van je ongeboren kindje namelijk schaden.

Je weet heus wel dat je niet voor twee hoeft te eten tijdens je zwangerschap, een extra 450 calorieën is meer dan genoeg, maar soms draaien je smaakpapillen overuren en kun je gewoon geen genoeg krijgen van die vierde plak ontbijtkoek met pindakaas en appelstroop.

LEES OOK:Dit vertellen je cravings wat je zwangere lichaam eigenlijk nodig heeft

Weet wat je eet

Lekker, maar niet nodig al die zoetigheid. En teveel suikers binnenkrijgen als je zwanger bent, heeft zelfs schadelijke gevolgen voor je baby. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Harvard universiteit.

Maar liefst 1,234 moeders en kinderen tussen 1999 en 2002 werden onderzocht. Kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap grote hoeveelheden suiker binnen kregen, bleken achter te lopen in hun ontwikkeling. Vooral op het gebied van hun geheugen en leer-skills.

Er werd ontdekt dat moeders die dagelijks meer dan 50 gram suiker consumeerden, kinderen kregen met lagere cognitievere scores dan moeders die gezonder aten.

De onderzoekers concludeerden ook dat het drinken van gezoete dranken, zoals frisdrank en sap, in verband konden worden gebracht slechtere verbale en non-verbale vaardigheden van hun kinderen.

LEES OOK:8x Zo blijf je gehydrateerd tijdens je zwangerschap in de zomer

Meer fruit, grotere woordenschat

Daarnaast keken ze ook naar de voeding van de kinderen in hun eerste jaren. Kids die meer fruit aten, scoorden hoog op verbale intelligentie, hadden een grotere vocabulaire en hadden een betere motoriek.

Hoewel in fruit natuurlijk ook veel suiker kan zitten, blijkt uit dit onderzoek dat het helemaal niet verkeerd is om af en toe een banaantje extra te prakken. En iets meer op de met bergen hagelslag bedekte boterhammen te letten en er een avocado voor in de plaats te eten, is niet zo’n gek idee.

Mothering

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwangere zoetekauwen opgelet! Teveel suiker schaadt het brein van je baby
Sluiten