Zwanger 30 jun 2017 Susan Dalstra

Dit is waarom zwangere vrouwen beter ruiken in het eerste trimester

Naast het uitblijven van je menstruatie, misselijkheid en gevoelige borsten kan een versterkt reukvermogen een vroeg signaal zijn van dat je zwanger bent. Hoe kan het dat sommige zwangere vrouwen in hun eerste trimester alles veel intenser ruiken?

Je kunt helemaal in de ban zijn van bepaalde etensgeuren – of je maag draait zich juist om zodra er een bepaalde walm voorbij komt. Misschien heb je ook het idee dat je collega een stuk kwistiger met haar parfum omgaat dan voorheen. Klinkt bekend? Een versterkt reukvermogen komt veel voor onder vrouwen in het beginstadium van de zwangerschap.

LEES OOK: Obstipatie tijdens de zwangerschap: zo kom je er vanaf

Oestrogeen

‘Een sterker reukvermogen in het eerste trimester is niet ongewoon’, zegt Dr. William Scheitzer van het NYU Langone Medical Center. ‘Het heeft waarschijnlijk te maken met de toename van het oestrogeen in deze fase van de zwangerschap, maar de oorzaak is nog niet helemaal duidelijk.’ Er wordt gesuggereerd dat het te maken heeft met het wijder openstaan van de bloedvaten en de toename van het bloedvolume tijdens de zwangerschap. Zo zouden geuren die door de neus trekken beter opgenomen worden.

Ochtendmisselijkheid

Het is ook bekend dat geur en smaak gerelateerd zijn. Een onaangename geur kan ochtendmisselijkheid dan ook versterken, met een grotere kans op overgeven. Als je de laatste tijd dus steeds meer luchtjes oppikt, is het misschien een goed moment je af te vragen wanneer je ongesteld had moeten worden…

Dit zijn nog 7 tekenen dat je zwanger bent (nog voor je het kan testen).

Nooit meer iets missen? Like ons!

Popsugar

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is waarom zwangere vrouwen beter ruiken in het eerste trimester
Sluiten