Zwangere vrouwen hebben 25% meer kans op een hartaanval volgens onderzoek

Marleen Staal 24 jul 2018 Nieuwtjes

Dat er een baby op komst is, brengt behalve een dosis gezonde spanning, ook de nodige stress met zich mee. Dat voelt je lijf ook. Sterker nog, tijdens je zwangerschap krijgt ook zeker je hart het flink te verduren. Zwangere vrouwen hebben zelfs 25% meer kans op een hartaanval dan vroeger, zo blijkt uit onderzoek.

Dat heeft volgens een nieuwe studie alles te maken met de veranderingen in het hart. Het bloedvolume neemt toe bij zwangere vrouwen, omdat de voedingsstoffen die de baby nodig heeft sneller rond moeten circuleren.

Daardoor moet het hart tot wel 40% meer bloed moet rondpompen per minuut. Ook het hart zelf wordt een stukje groter, tot wel 12% groter dan normaal. Ben je gezond, dan merk je waarschijnlijk niks van deze veranderingen.

Voor het onderzoek werden maar liefst 50 miljoen zwangerschapsgerelateerde ziekenhuisbezoeken in Amerika onder de loep genomen en daarvan hadden 4,471 vrouwen hadden hartaanvallen op verschillende momenten tijdens hun zwangerschap. Een flink aantal vrouwen dus, waardoor de kans op een hartaanval tijdens je zwangerschap, bevalling of post partum peeriode met 25% is toegenomen de afgelopen 12 jaar.

Volgens de onderzoekers zijn hier drie mogelijke oorzaken voor te bedenken.

Later zwanger

Vrouwen wachten langer met kinderen krijgen dan vroeger. Hoe ouder we worden, hoe groter de kans op hart- en vaatproblemen. Sterker nog, zwangere vrouwen met een leeftijd ergens eind 30 hebben vijf keer meer kans op een hartaanval dan vrouwen begin 20. Voor vrouwen die begin 40 zijn is dat zelfs tien keer zoveel.

Meer gezonheidsproblemen

Ziektes als obesitas en diabetes nemen de laatste jaren sterk toe, ook onder vrouwen en onderzoekers geloven dat dit ook redenen zijn op een vergrote kans op een hartaanval. Uit een onderzoek uit 2015 is gebleken dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap obese waren, eerder overleden of een groter risico hadden op hartproblemen later in hun leven.

Hartaanvallen worden eerder opgemerkt

De laatste oorzaak lijkt misschien een vrij logische, maar mag niet onbenoemd blijven: hartaanvallen zijn met de technologie van tegenwoordig simpelweg eerder te ontdekken.

“Met onze analyses hopen we een belangrijker reminder af te geven hoe stressvol een zwangerschap kan zijn en wat voor invloed dat heeft op het vrouwelijke lichaam en haar hart. Daaruit volgen veel fysieke veranderingen en ook mogelijke risico’s zoals hartproblemen”, vertelt een van de onderzoekers.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwangere vrouwen hebben 25% meer kans op een hartaanval volgens onderzoek
Sluiten