Zwangere millennial vrouwen zijn vaker depressief dan vorige generaties

Marleen Staal 18 jul 2018 Zwanger

Een baby zet je leven op zijn kop, zowel positief als negatief. En dat begint al bij de zwangerschap. Alles verandert, je lijf en je leven. Vooral millennial vrouwen hebben moeite met deze levensveranderende omschakeling, blijkt uit onderzoek. In tegenstelling tot vorige generaties, zijn millennials vaker depressief tijdens de zwangerschap.

Het onderzoek van de American Medical Association vergeleek twee generaties zwangere vrouwen over de periode van 1990 (!) tot aan nu. Het verschil tussen deze groepen blijkt enorm. Van de zwangere vrouwen van deze generatie, ligt de kans op een depressie maar liefst 51% hoger dan de vorige generatie.

LEES OOK: Prenatale depressie: angst en depressieve gevoelens vóór de bevalling

Oorzaken depressies

Vrouwen die zwanger waren tussen 2012 en 2016 bleken meer depressief dan vrouwen die bevielen in 1990 en 1992. Terwijl maar 17% van 2400 onderzochte vrouwen uit de generatie van onze moeders symptomen van depressie vertoonden, lagen symptomen zoals schuldgevoelens, angst en slaapproblemen hoger bij de nieuwe generatie.

Eén van de onderzoekers verklaart dat een tekort aan ouderschapsverlof, economische stress en het gebrek aan flexibiliteit op het werk de oorzaken zijn van de toename van depressies. Een andere interessante factor was dat vrouwen van wie de moeders tijdens de zwangerschap in de jaren ’90 depressief waren, een hogere risico hadden om dat zelf ook te zijn tijdens hun zwangerschap.

LEES OOK: Postnatale depressie bij mannen: dit is wat je moet weten

Vrouwen vaker depressief

Over het algemeen blijken vrouwen sowieso vaker depressief dan mannen. Volgens de onderzoekers komt dat niet alleen door hormonale veranderingen in combinatie met de puberteit, menstruatiecyclus en zwangerschap, maar ook door de loonkloof tussen mannen en vrouwen, seksuele intimidatie en de effecten van langdurige zorgverlening

Kortom, geestelijke gezondheidszorg is nog nooit zo belangrijk geweest. De onderzoekers hopen dan ook dat door dit langdurige onderzoek, psychische hulp toegankelijker wordt, vooral tijdens de zwangerschap. Als dit soort maatregelen worden genomen, zou dit de impact van depressies op toekomstige generaties verkleinen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

JAMA

Reageer op artikel:
Zwangere millennial vrouwen zijn vaker depressief dan vorige generaties
Sluiten