Zwanger en zweten: met deze tips kom je de plakkerige dagen door

Janne Vogel 14 jul 2018 Zwanger

Een zwangerschap komt al niet zonder kwaaltjes, en zeker tijdens de zomermaanden is het niet makkelijk om een mini-mensje met je mee te dragen. Iedereen zweet als het 26 graden is, maar als je zwanger bent lijkt het niet te stoppen met gutsen.

Niet iedereen heeft er last van, maar het gros van de vrouwen transpireert tijdens de zwangerschap meer dan normaal en heeft regelmatig een opvlieger. Vervelend, maar tot op zekere hoogte te verhelpen.

Waarom zweet?

Thank god zweten we niet zomaar. Via je zweetklieren wordt vocht afgescheiden dat bestaat uit water en zout, plus nog wat stofjes die ontsmettend werken. Door te zweten koelt je huid af als je het warm krijgt, zodat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Niet geheel onbelangrijk.

Zweten en zwanger

Zoals we al schreven, kun je tijdens je zwangerschap meer zweten dan normaal. Zweten is nodig en onschuldig, maar kan als vervelend worden ervaren. Het is nu eenmaal niet heel prettig om constant entree te maken met zwoksels en een plakkerig lijf. Door de verschillende veranderingen in je lichaam kun je het een stuk warmer hebben dan normaal (en daardoor dus zweten) en zelfs een opvlieger krijgen.
Of je extra transpireert tijdens je zwangerschap en op welk moment je er het meeste last van hebt, verschilt per persoon. Voor sommige vrouwen is het zweten één van de eerste symptomen van het zwanger-zijn, maar anderen merken pas in het derde trimester dat ze meer transpireren.

LEES OOK: Een zwangerschapsbrein, bestaat dat eigenlijk wel?

Oorzaken zweten tijdens de zwangerschap

Maar hoe komt het nou dat veel zwangere vrouwen zo zweten? Er zijn verschillende oorzaken voor het extra zweten en de opvliegers tijdens je zwangerschap.
Allereerst zijn je veranderende hormonen een boosdoener. Het zwangerschapshormoon hCG stijgt heel plotseling en schommelt, waardoor de ‘thermostaat’ in je hersenen ontregeld raakt. Normaal gesproken houdt deze thermostaat je lichaamstemperatuur onder controle. Je kunt het tijdens je zwangerschap dus vanuit het niets heel warm krijgen, maar ook juist heel koud.

Daarnaast hebben zwangere vrouwen een betere doorbloeding. Je lichaam maakt als je een kindje meedraagt meer bloed aan (ongeveer 1,5 liter extra) en je bloedvaten worden slapper en dunner. Je bloedsomloop verandert en wordt sneller, waardoor je hele lichaam beter doorbloed raakt. Hierdoor heb je het warmer en gaan je zweetklieren flink aan de slag. Ook je stofwisseling kan versnellen en je kunt last krijgen van een te lage bloedsuikerspiegel. Allemaal symptomen die kunnen zorgen voor een snellere productie van zweet.

Tips

– Draag vooral katoenen kleding. Katoen is luchtig, ademt en voorkomt daardoor nare geurtjes.
– Verschoon je beddengoed regelmatig – zéker als je af en toe badend in het zweet wakker wordt.
– Koop een speciale anti-transparant deo.
– Douche minimaal één keer per dag en/of was je oksels gedurende de zweterige dag nog een keertje. Let op: zeep is niet (altijd) nodig.
– Draag shirtjes niet langer dan één dag. Soms moet je halverwege de dag misschien al van top wisselen.
– Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt. Van een slok water koel je ook af.
– Drink sowieso genoeg water. (Iets met stay hydrated.)

In principe stopt het zweten nadat je baby’tje geboren is. Het kan zijn dat je zweetklieren na de bevalling nog steeds overuren draaien, maar dit heeft alles te maken met het feit dat je hormoonhuishouding weer in balans moet komen. Het is een kwestie van tijd voor je je weer de oude voelt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwanger en zweten: met deze tips kom je de plakkerige dagen door
Sluiten