9 dingen die je echt wil weten voordat je zwanger probeert te worden

Iedereen heeft het altijd over een kind ter wereld brengen en opvoeden, maar zwanger proberen te worden kan net zo’n overweldigende ervaring zijn. 

Het besluit om er samen voor te gaan, is heel romantisch. Toch kunnen de maanden die daarop volgen allesbehalve romantisch voelen. Hou daarom de volgende dingen in gedachte wanneer je wil proberen een kind te krijgen.

1. Iedere vrouw is anders

Onbewust denk je dat je zwangerschap min of meer hetzelfde zal lopen als die van vriendinnen. Het is logisch dat je jezelf gaat vergelijken; je vriendinnen zijn je referentiekader. Maar ieder lichaam werkt anders. Het feit dat je bestie twee maanden nadat ze de pil in de prullenbak deed zwanger werd, zegt dus niets over hoe lang het zal duren bij jou. Onthoud dus…

2. … het gebeurt misschien niet meteen

Het lijkt misschien normaal dat vrouwen na een maand zwanger worden, maar dat is het dus niet. Een maand wordt twee maanden, vier maanden, zes maanden… en dat is volledig normaal. Bij vrouwen duurt het wel een jaar of langer voordat het raak is.

3. Omdat het lang duurt, betekent het niet dat er iets ‘mis’ met je is

Het was het horrorverhaal dat rondging op de middelbare school: dat ene meisje uit Havo 4 die één keer onbeschermde seks had en meteen zwanger was. Natuurlijk, het kán, maar de kans is echt heel klein. Als je anticonceptie hebt genomen, moet je lichaam eerst ‘ontpillen’ en je bent alleen rondom je ovulatie vruchtbaar. Soms is er inderdaad een medisch probleem, maar heel vaak duurt het gewoon Heel Erg Lang. Probeer er in ieder geval niet over te stressen.

LEES OOK: Mannen, dit is hoe een rumoerige slaapkamer invloed kan hebben op je vruchtbaarheid

4. Je lichaam moet zich weer aanpassen zodra je stopt met de pil

Bij sommige vrouwen komt de menstruatie direct nadat ze stoppen weer normaal op gang, maar het kan ook een paar maanden duren. Je kan ook bijwerkingen krijgen als buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten en stemmingswisselingen. Verwarrend, want die symptomen lijken nogal op zwangerschapssymptomen.

5. Niet iedere vrouw heeft een cyclus van 28 dagen

Het gemiddelde is 28 dagen, maar een cyclus van 21 of 35 dagen is ook normaal. Dat is belangrijk om te weten om uit te rekenen wanneer je ovuleert. Vrouwen met een cyclus van 28 dagen ovuleren op de 14e dag, maar bij vrouwen met een cyclus van 34 dagen is dat op dag 10. Je lichaam functioneert misschien net iets anders dan je vroeger hebt geleerd in het biologielokaal.

6. Een vruchtbaarheidsapp kan je tot je waanzin drijven

Er bestaan wel 10 verschillende vruchtbaarheidsapps en dat geeft je misschien een gevoel voor controle, maar tegelijkertijd loop je zo het risico dat zwanger worden een obsessie wordt. Je overanalyseert iedere keer dat je lichaamstemperatuur daalt en houdt ieder pijntje nauwlettend in de gaten. Verwijder die apps van je telefoon zodra je merkt dat je doorslaat.

7. Seks plannen betekent niet dat het net zo spannend is als een maandagochtend-vergadering

In je agenda zetten wanneer je ovuleert en dus het best seks kan hebben klinkt niet sexy, maar kan het wel zijn. Integendeel. Haal alles uit de kast en focus op het plezier.

LEES OOK: Zwanger worden? 8 x zo geef je je vruchtbaarheid een boost

8. Een negatieve zwangerschapstest kan een paar dagen later toch positief zijn

Een zwangerschapstest is niet altijd betrouwbaar. Zeker wanneer je een paar dagen na seks al controleert of het is ‘gelukt’. Een positieve test krijg je alleen als het staafje het HCG hormoon detecteert. Dat hormoon verschijnt pas twee weken na de conceptie. Het is irritant om te wachten, maar bespaar jezelf (onnodige) teleurstellingen door even geduld te hebben.

9. Jij kent je lichaam beter dan wie dan ook

Luister naar je huisarts, maar ook naar jezelf. Jij kent je levenspatroon en het ritme van je lichaam het best. Zwanger proberen te worden is spannend, maar soms ook frustrerend omdat iedereen met ongewilde meningen en adviezen komt. Vrienden, artsen, ouders en kassameisjes kunnen er van alles van vinden, maar vetrouw op je eigen gevoel.

Twijfel je of je wel toe bent aan een kind? Dit zijn de 23 tekenen dat je klapperende eierstokken hebt (en er geen weg terug is).

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Cosmopolitan

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
9 dingen die je echt wil weten voordat je zwanger probeert te worden
Sluiten