Zwanger worden na een miskraam

Een miskraam is erg verdrietig en brengt allerlei emoties met zich mee. Het belangrijkste is dat je weet dat het niet jouw schuld is. En dat jouw gevoelens er mogen zijn. Misschien vraag je je af of en wanneer je ooit weer zwanger kunt worden. Zwanger worden na een miskraam kan zeker, wij leggen het uit.

Zwanger worden na een miskraam

De menstruatie komt na een miskraam na zo’n vier tot zes weken weer op gang. Je kunt dan weer zwanger worden. Tenzij je het zelf wilt, hoef je in principe niet eerst te wachten tot je een keer ongesteld bent geworden. Het kan wel handiger zijn om even te wachten tot na de eerste menstruatie. Dan kun je weer goed je vruchtbare dagen berekenen. Ben je zes weken na de miskraam nog niet ongesteld geworden? Dan kun je naar de huisarts om te laten onderzoeken waar dit aan kan liggen.

LEES OOK: Vrouw aan alle moeders die een miskraam doormaakten: ‘Je bent niet alleen’

Het verlies verwerken

Het verwerken van het verlies van een kindje, doet iedereen op zijn eigen tempo en manier. Het is erg ingrijpend en kan invloed hebben op je relatie. Je partner en jij kunnen gevoelens ervaren van boosheid, verdriet en teleurstelling. Schaam je hier zeker niet voor. Kies iemand uit je naaste omgeving bij wie je altijd terecht kunt om erover te praten.

Daarnaast kun je er ook over praten met je verloskundige of huisarts. Hiervoor kun je gewoon een afspraak maken. Dit kan ook erg fijn zijn. Zij kunnen eventuele medische vragen beantwoorden. Maar het kan ook fijn zijn om met ze te praten, omdat ze net iets verder van je af staan dan vrienden of familie. Dit gesprek kan ook na een paar weken nog plaatsvinden. Je mag samen met je partner naar het gesprek, maar ook alleen als je dat fijn vindt.

Wil je in contact komen met lotgenoten? Dan kun je onder meer terecht bij de patiëntenvereniging Stichting Freya.

LEES OOK: Therapeut vertelt: dit leerde ik van koppels die een miskraam doormaakten

Zwanger worden na een miskraam: het komt goed

Het is vaak niet duidelijk waardoor een miskraam ontstaat. Een volgende zwangerschap verloopt in veel gevallen dan ook goed. Ook bij vrouwen die vaker een miskraam gehad hebben, is er kans dat de volgende zwangerschap wel goed gaat. Wat cijfers op een rijtje:
– Bij vrouwen van 30 jaar die twee miskramen hebben gehad, gaat bij 8 van de 10 de volgende zwangerschap goed.
– Bij vrouwen van 35 jaar die twee miskramen hebben gehad, verloopt bij 7 op de 10 de volgende zwangerschap goed.

Thuisarts

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwanger worden na een miskraam
Sluiten