Zwanger worden met overgewicht: alles wat je wilt weten

Zwanger worden gaat helaas niet voor iedereen even makkelijk. Door overgewicht kunnen er problemen zijn met je vruchtbaarheid. Wij vertellen je de ins en outs over zwanger worden met overgewicht.

Wanneer heb je overgewicht?

Om erachter te komen of je overgewicht hebt, kun je je BMI (body mass index) berekenen. Een gezond BMI ligt tussen de 20 en 25. Als je BMI hoger is dan 25, heb je overgewicht. Er is sprake van ernstig overgewicht of obesitas als je BMI (Body Mass Index) meer dan 30 is. Je kunt je BMI berekenen via de rekentool van het Voedingscentrum.

Risico’s zwanger worden met overgewicht

Zwanger worden met overgewicht is niet makkelijk. Overgewicht brengt helaas vruchtbaarheidsproblemen met zich mee. De extra kilo’s kunnen ervoor zorgen dat je menstruatiecyclus ontregeld raakt. Als je menstruatiecyclus onregelmatig is, is het lastig om je ovulatie te berekenen. Bovendien kan je menstruatie wegblijven. Dit betekent dat er geen eisprong plaatsvindt. De kans op een spontane zwangerschap neemt gemiddeld met 4% af voor elk BMI-punt boven de 29.

LEES OOK: Zwanger worden? Zo bereid je je lichaam voor

Je kans op zwanger worden vergroten

Om je kans op een zwangerschap te vergroten, moet je je vruchtbaarheid en menstruatiecyclus weer op gang krijgen. Dit gaat het best door af te vallen en een gezonder BMI te bereiken. Kijk hiervoor onder meer naar je levensstijl, voedingspatroon en lichaamsbeweging. Afvallen is natuurlijk niet een 100% garantie dat het straks meteen raak is. Maar het kan de kansen in ieder geval aanzienlijk vergroten. Een streng crash dieet raden we af. Je hebt voldoende gezonde voedingsstoffen nodig om gezond zwanger te raken.

Risico’s zwangerschap met overgewicht

Ben jij nu zwanger en heb je overgewicht? Allereerst: van harte gefeliciteerd! Nu je zwanger bent, is het echter wel belangrijk dat je (met de hulp van een medisch specialist) goed op je gewicht en gewichtstoename gaat letten. Teveel kilo’s tijdens de zwangerschap brengen de volgende risico’s met zich mee voor de baby:

– Een miskraam
Zwangerschapsvergiftiging
Zwangerschapsdiabetes
– De baby is te zwaar bij de geboorte
– Afwijkingen bij de baby na de geboorte

LEES OOK: De belangrijkste feiten over gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Zwanger worden vergt ook teamwork

Om gezond zwanger te worden en de zwangerschap zo veilig mogelijk voor jou en je kindje te laten verlopen, zul je dus meer op je voeding en beweging moet letten. Het lijkt misschien alsof je er alleen voor staat. Dit is zeker niet het geval. Als je wilt afvallen om je vruchtbaarheid te vergroten, kun je je partner daarbij betrekken! Het is namelijk ook hartstikke goed voor zijn vruchtbaarheid. It takes two to tango. Lees hier meer tips over hoe zijn vruchtbaarheid een boost kan krijgen.

Contact opnemen met de huisarts

Als je graag zwanger wilt worden maar je zorgen maakt over je gewicht, kun je altijd contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een medisch specialist die je kan helpen met je overgewicht en/of vruchtbaarheidsproblemen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwanger worden met overgewicht: alles wat je wilt weten
Sluiten