Zwanger 31 mrt 2018 Melissa Eissens

Wil je zwanger worden? Check dan eerst of je gebit in orde is

Misschien niet het eerste wat in je op zou komen wanneer je zwanger wilt worden, maar wel heel belangrijk: je gebit!

Door een verhoogde hormoonspiegel tijdens de zwangerschap kunnen er sneller ontstekingen ontstaan, met soms ernstige gevolgen. Een gezond gebit is voor iedereen belangrijk, ongeacht of je zwanger bent of niet. Maar voor diabetespatiënten, zwangere vrouwen en mensen met een (verhoogd) risico op hart- en vaatziekten kan een gezond gebit soms wel van levensbelang zijn. Daarom worden (bijna) zwangere vrouwen geadviseerd om hun gebit en vooral het tandvlees te laten controleren.

Je gebit tijdens de zwangerschap

Voor en tijdens de zwangerschap is je gebit belangrijker dan je denkt. Dit is het belang voor zowel moeder als kind. Door de hormonen tijdens een zwangerschap kunnen er sneller ontstekingen ontstaan in het tandvlees. Deze kunnen dan ook heftiger uitpakken. Zelfs zo erg, dat er uit een Nederlands onderzoek is gebleken dat er een mogelijk verband is tussen ernstige tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap en vroeggeboorte of een laag geboortegewicht van het kind.

Zelf kun je veel voorkomen

Het beste is dus vóór de zwangerschap en dus voor de hormonen aanwezig zijn, een bezoekje te brengen aan de tandarts. Maar ook als je al zwanger bent is dit geen slecht idee. Zelf kun je gelukkig al heel veel voorkomen door dagelijks je gebit goed te verzorgen. Wat dacht je van twee keer per dag poetsen, een keer per dag flossen en niet vaker dan zeven keer per dat te eten of te drinken.

Merk je toch dat er iets ontstoken is tijdens de zwangerschap, dan is dit erg belangrijk om dit gelijk te laten behandelen. Wacht hier niet mee tot na de bevalling.

LEES OOK: Een cm ontsluiting per uur en anders ingrijpen? Nee, zeggen deze onderzoekers

Slechter poetsen

Niet alleen zijn de hormonen gevaarlijk voor ontstekingen, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat een zwangere vrouw zich zo misselijk voelt dat zij niet goed meer in staat is om te poetsen. Het verdragen van een tandenborstel in je mond wordt dan een hele uitdaging. Op langere termijn is dit een gevaar voor je gebit. Het slechter en minder vaak poetsen zorgt voor meer bacteriën en etensresten, en dus voor ontstekingen.

Signalen dat er iets mis is

Een ontsteking van het tandvlees (parodontitis) geeft niet altijd duidelijke symptomen. Soms is het zo dat je er niets van voelt en het zelden pijnklachten geeft. Let daarom altijd goed op rood gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het eten of poetsen, loszittende tanden, teruggetrokken tandvlees en/of een vieze smaak of een vieze geur die uit de mond komt. Deze signalen kunnen wijzen op een ontstoken gebit.

Wat als het ontstoken is?

Wanneer je erachter bent gekomen dat er daadwerkelijk iets ontstoken is dan ga je hier samen met je tandarts of mondhygiënist aan werken. De oorzaak ligt in plaque en tandsteen (bacteriën), dus moet dit verwijdert worden. Het enige wat je kunt doen om ontstekingen aan het tandvlees tegen te gaan is door het gebit goed reinigen en schoon te houden. Samen gaan jullie er voor zorgen dat je weer op dat punt komt.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wil je zwanger worden? Check dan eerst of je gebit in orde is
Sluiten