Wil je zwanger worden? Zo bereid je je lichaam voor

Als jullie eenmaal hebben besloten ervoor te gaan, wil je waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk zwanger worden ook. Daar moet je maar net geluk mee hebben, maar je kan er zelf wel degelijk (een beetje) invloed op uitoefenen. 

En dan hebben we het dus niet alleen over de timing van seks. Het gaat er ook om dat je je lichaam zo goed mogelijk voorbereidt op de komst van een kindje. Zo kweek je fysiek gezien de beste omstandigheden om zwanger te worden. Laten we daarom beginnen met die beste omstandigheden.

Gewicht

Het begint allemaal met een gezonde levensstijl. Zorg er daarom voor dat je regelmatig beweegt en je gewicht binnen een gezonde schaal valt. Beperk je cafeïne-inname tot één kop koffie per dag, wees matig met alcohol, zoet en bewerkt voedsel. Eet in plaats daarvan zoveel mogelijke groenten en fruit om je lichaam aan te moedigen het vruchtbaarheids-vriendelijke hormoon progesteron aan te maken.

Foliumzuur

Het is ook verstandig om nu alvast te stoppen met roken. En als je toch bezig bent: stimuleer je partner datzelfde te doen. Roken vermindert namelijk de kwaliteit van zijn sperma. Je kan ook alvast beginnen met het slikken van foliumzuur. Artsen zeggen dat foliumzuur in ieder stadium van de zwangerschap cruciaal is voor de ontwikkeling van de baby.

LEES OOK: Onderzoek zegt: de biologische klok tikt ook voor mannen en hun vruchtbaarheid

Ovulatietest

En dan: het moment waarop de actie moet plaatsvinden. Het is een misverstand dat iedere vrouw 14 dagen na de dag waarop je voor het eerst ongesteld werd ovuleert. Dat is alleen het geval als je cyclus altijd precies 28 dagen duurt. De timing van de ovulatie hangt dus af van de duur van je cyclus, maar alle (gezonde) vrouwen worden 12 tot 14 dagen na hun ovulatie ongesteld. Als je het helemaal precies wil pinpointen, kun je ook een ovulatietest doen.

Spermaproductie

It takes two to tango: je wil ook dat zijn sperma in opperbeste kwaliteit is. Net als jij is het handig als hij veel beweegt en gezond eet. Ook een interessante: volgens de wetenschap zijn koelere testikels beter voor de spermaproductie. Je kan dus overwegen hem een paar wijde boxers cadeau te doen…

Als jij en je partner nog onder de 35 zijn, kan je na een jaar actief proberen naar een arts gaan als het niet lukt. Als je ouder bent dan 35, kun je na een halfjaar actief proberen een arts zien voor een vruchtbaarheidsonderzoek.

Mannen opgelet! Met deze app kun je je sperma testen op vruchtbaarheid.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wil je zwanger worden? Zo bereid je je lichaam voor
Sluiten