Wil je zwanger worden? Eet dan niet te veel van de barbecue

Je legt de link tussen zwanger worden en barbecuen waarschijnlijk niet héél snel, maar uit onderzoek is gebleken dat vlees van de barbecue kan bijdragen aan onvruchtbaarheid. En dan vooral de vleesjes die er aardig zwart van af komen.

Natuurlijk hoef jij je barbecue-dineetjes niet gelijk te cancellen, maar misschien vind je het fijn om toch een beetje te letten op wat je precies eet.

Barbecuen en zwanger worden

Dat zwarte worstjes van de barbecue niet heel gezond voor je zijn, komt vast niet als een verrassing. Maar dat het voedsel ook effect heeft op je vruchtbaarheid, is voor ons nieuw. Onderzoekers van Melbourne’s Hudson Institute of Medical Research onderzochten de baarmoederholte van verschillende vrouwen die moeite hadden met zwanger worden en kwam tot aardig wat conclusies.

Voor het onderzoek kozen ze 17 slanke vrouwen en 16 vrouwen met obesitas. Bij de obesitas-groep vonden ze een verhoogde aanwezigheid van AGE’s (Advanced Glycation End products). AGE’s zijn complexe, chemische verbindingen van suikers met eiwitten of vet en worden in hoge concentratie giftig. De AGE’s hebben een negatief effect op de vruchtbaarheid, omdat ze een ontsteking kunnen veroorzaken die de cellen in de baarmoederwand aantast, waardoor het voor een embryo moeilijker wordt om zich te nestelen. Daarnaast blijkt dat AGE’s de ontwikkeling van de placenta belemmeren, wat kan zorgen voor moeilijkheden tijdens de zwangerschap.

LEES OOK: Deze uitspraken wil je niet horen als zwanger worden niet meteen lukt

Barbecuen en zwangerschap

Deze studie is de eerste die uitwijst dat bepaalde giftige factoren in de baarmoeder kunnen bijdragen aan onvruchtbaarheid. Toch werd de link tussen zwangerschap en barbecuen al eerder gelegd.
Eerder onderzoek weest uit dat bepaald voedsel een broedplaats is voor bacteriën die schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Hot dogs, hamburgers, cheeseburgers, kip van de barbecue en aardappel- en pastasalades, zijn wanneer je zwanger bent gevaarlijker dan je misschien dacht. Schalen met bewerkt vlees en salades die al te lang buiten de koelkast staan, kunnen vol zitten met Listeria-bacterien, bijvoorbeeld. Dit type bacterie kan een zeldzame, maar schadelijke infectie veroorzaken, die kan leiden tot een miskraam, stilgeboorte en verschillende afwijkingen. Daarnaast worden zwangere vrouwen eerder ziek van een half-rauwe burger of kip, dan niet-zwangere mensen. Dit komt omdat het immuunsysteem tijdens de zwangerschap iets verlaagt.

Wat te doen?

Vrouwen die zwanger proberen te worden kunnen volgens de onderzoekers het best proberen suikers en bewerkt, zwart voedsel te vermijden. Er zijn ook medicijnen die het AGE-niveau kunnen verlagen bij mensen die te laat zijn of de motivatie niet hebben om hun levensstijl te veranderen.

Of je het advies opvolgt is natuurlijk helemaal aan jou, maar het valt altijd te proberen!

Romper.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wil je zwanger worden? Eet dan niet te veel van de barbecue
Sluiten