Zwanger 31 jan 2019 Chiara Izelaar

Zwanger in de winter? Zo bescherm je jezelf en je baby tegen de kou!

De winter kan warm, knus, gezellig en schitterend zijn. Maar dit kille seizoen brengt ook een hoop ongemakken met zich mee. Vooral als je zwanger bent, zijn winters geen makkie.

Zo wil je het liefst de hele dag op bed blijven liggen, durf je amper naar buiten door de gladde wegen en ben je misschien wel bang om ziek te raken. Met deze tips overleef ook jij de vrieskou!

 

Voldoende buitenlucht

Met temperaturen rond de 0 blijven we ‘t liefst aan onze kacheltjes gekluisterd. Toch is het niet verstandig om alsmaar binnen te blijven. Frisse buitenlucht – zuurstof – is gezond voor jou en je baby. En als je even geluk hebt schijnt het zonnetje tijdens een mooie winterdag. Het is misschien niet veel, maar op deze manier krijg je toch een tikkie vitamine D binnen. Deze vitamine is goed voor het aanmaken van calcium en dus onmisbaar voor de opbouw van het skelet van je kindje. Een kwartiertje zonlicht per dag is voldoende. Schijnt het zonnetje niet? Dan kun je altijd supplementen slikken. Overleg dit wel met de huisarts.

Houd je lichaam warm

Bewegen is niet alleen hét medicijn tegen vervelende zwangerschapskwaaltjes, maar het is ook goed voor je bloedcirculatie. Al je bloed circuleert door de placenta die in verbinding staat met de navelstreng. Je baby neemt alle voedingsstoffen en zuurstof op via de navelstreng. Daarom is het belangrijk om een goede bloedcirculatie te onderhouden. Een half uurtje beweging per dag is voldoende, maar sport niet té fanatiek. Nu het te koud en te glad is om buiten hard te lopen, kun je ook gaan wandelen. Zwangerschapsgym, yoga of zwemmen houdt je lichaam ook warm!

Stay hydrated

Het is logisch dat we ervan uitgaan dat uitdroging vaker voorkomt in de zomer, maar think twice. De kille winterlucht is heel droog, om nog maar te zwijgen over de verwarmingen op standje sambal in het ov, de auto en thuis. Iedere keer als je een ruimte binnenstapt moet je lichaam enorm wennen aan de hitte, waardoor je oververhit raakt en kan gaan zweten. Deze snelle overgang van kou naar warmte leidt vaak tot uitdroging en daarmee duizeligheid. In ernstige gevallen kan uitdroging er zelfs voor zorgen dat je kindje te vroeg wordt geboren. Drink daarom voldoende (fruit)water of thee en zorg dat je altijd een flesje drinken bij de hand hebt!

Pimp je garderobe

Nu je voeten meer vasthouden is de kans groot dat je moonboots niet meer lekker zitten. Maar vallen is de angst van iedere zwangere vrouw. Nu het ijzig glad is buiten, je zwaartepunt is veranderd en je minder evenwicht hebt is de kans extra groot dat je uitglijdt. Investeer in een paar goede antislip schoenen, want tja, safety first! Krijg je je – favo – winterjas niet meer dicht door die mooie babybuik? Dan is dit een goed excuus om (online) te shoppen voor een nieuwe winterjas. Past dit idee niet in je kostenplaatje? Probeer dan aan de haal te gaan met laagjes. Kou vatten is geen optie!

Boost je immuunsysteem

De hoestende, niezende mensen vliegen je om de oren. Die zwangerschapskwaaltjes zijn meer dan genoeg, een griepje kan jij er echt niet bijhebben! Om de griep te voorkomen is het ook belangrijk dat je voldoende drinkt en gezond eet. Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedlichamen die kunnen helpen een virus te bestrijden! Hoe koud het ook is, probeer je huis regelmatig te ventileren om de virusdeeltjes uit je woning te laten waaien. Ben je omringd door verkouden en/of zieke mensen? Was je handen regelmatig met desinfecterende zeep en maak eventueel deurklinken schoon. Als je naar buiten gaat voor een wandeling – beweging is essentieel! – voorzie jezelf dan van een dikke laag kleding. Dat virus maakt geen schijn van kans!

TIP: Deze dingen zijn extra goed om te eten tijdens je zwangerschap! 

 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Prenatal

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwanger in de winter? Zo bescherm je jezelf en je baby tegen de kou!
Sluiten