Zwanger 8 apr 2018 Susan Dalstra

Zwanger zijn: de verwachtingen vs. de waarheid

Iedere zwangerschap is natuurlijk anders, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: het is nooit zo fotogeniek als Instagram je doet geloven. 

Toegegeven: er zijn vrouwen die een droomzwangerschap beleven. Ze dijen op precies de goede plekken uit, hebben een stralende huid, zijn geen moment misselijk geweest en komen de strijd zonder striae door. Dan hebben we ook nog eens Instagram dat roet in het eten gooit omdat we daar alleen de perfecte plaatjes voorgeschoteld krijgen.

Eerlijk en realistisch

Maar die vrouw die zo sereen met haar bolle buik in een veld met klaprozen poseert heeft daarvoor misschien wel twee uur lang boven de plee gehangen – weet jij veel. Laten we het daarom eerlijk en realistisch houden en de verwachtingen versus de realiteit van zwanger zijn op een rijtje zetten.

1. Zwangerschapsstijl

Verwachting: Je ronde buik komt perfect uit in aansluitende jurkjes en op zomerse dagen rock je je zwangerschap in een bohemian look.

Realiteit: Omdat die extra kilo’s niet alleen op je buik zijn gaan zitten, voel je je in die bohemian ruffle-jurk vrouwtje Theelepel. Je kan geen leuke schoenen meer aan omdat je voeten zijn opgezwollen tot mythische proporties en knappe positiekleding blijkt simpelweg niet te bestaan.

2. De ‘glow’

Verwachting: Die negen maanden ben je het toonbeeld van vruchtbaarheid en heb je de felbegeerde Jennifer Lopez-glow zonder dat er ook maar een greintje make-up aan te pas hoeft te komen.

Realiteit: Zweet. Die glow is geen glans, maar glim.

LEES OOK: Deze goudeerlijke foto gaat viraal: óók dit hoort bij het moederschap

3. Cravings

Verwachting: Negen maanden lang alles eten waar je zin in hebt.

Realiteit: Van je favoriete curry krijg je maagzuur, je wordt al misselijk van de gedachte aan pannenkoeken en datgene waar je echt zin in hebt – kilo’s sashimi – mag je niet. Uiteindelijk eet je bijna negen maanden lang alleen maar witte rijst en vanillevla.

4. Zwanger zijn in het openbaar

Verwachting: Iedereen lacht naar je en biedt spontaan een zitplaats aan zodra je eraan komt.

Realiteit: Mensen duiken zo’n beetje onder hun stoel en vermijden ieder oogcontact wanneer je in hun buurt bent, alsof je een exotische diersoort bent ter plekke gaat bevallen. Of wildvreemden beschouwen je zwangerschaps als een vrijbrief om je buik ongevraagd te betasten en hun grootste horrorverhalen omtrent bevallen met je te delen.

5. De buik

Verwachting: Je hebt een lief groeiend buikje en hoogstens een klein doch charmant waggeltje in het derde trimester.

Realiteit: Al weken voor de uitgerekende datum zeggen mensen ‘ieder moment nu hè?’ tegen je. Je wil je van A naar B bewegen tot een minimum beperken en staan vind je een sport an sich.

6. De eerste gevoelens als je je baby ziet

Verwachting: Je zal op slag verliefd zijn en uit elkaar barsten van geluk wanneer blijkt dat je een natural bent in dat hele moederschap.

Realiteit: Eh… en nu? Is het echt verantwoord dat je deze baby mee naar huis neemt? Wat als je hem laat vallen of te hard in z’n hoofdje knijpt? Is het normaal dat je lichte paniek voelt?

Ook al heeft de realiteit weinig te maken met het perfecte plaatje dat we voorgeschoteld krijgen op Instagram: het is minstens zo mooi.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwanger zijn: de verwachtingen vs. de waarheid
Sluiten