Zwanger? Vermijd dan deze ingrediënten in make-up

Dat je bepaalde dingen moet vermijden tijdens de zwangerschap, weten we allemaal. Alcohol en rauw vlees, natuurlijk, maar ook met koffie kun je beter minderen. Maar wist je dat je ook op je verzorgingsproducten moet letten? In onder andere huidproducten, parfums en make-up kunnen slechte ingrediënten zitten, die de groei van je baby zelfs kunnen beïnvloeden.

Op deze ingrediënten kun je het beste even letten als je zwanger bent.

Parabenen in make-up

Van parabenen heb je vast weleens gehoord: er zijn verschillende soorten van de chemische stof, die vaak als conserveermiddel worden gebruikt in allerlei soorten make-up, maar ook bijvoorbeeld shampoo en tandpasta. Er zijn sowieso speculaties dat parabenen al niet goed zouden zijn voor de gezondheid van volwassenen, maar voor baby’s zouden ze al helemaal slecht zijn als ze worden doorgegeven.

LEES OOK: 19 makkelijke, gezonde snacks voor zwangere mama’s

Parabenen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor problemen van de ontwikkeling, het immuunsysteem en de hersenen van baby’s. Daarnaast zou het zelfs invloed hebben op wanneer de puberteit begint, en een vroege puberteit zou op zijn beurt weer kunnen zorgen voor zowel fysieke als mentale klachten. Het is vrij lastig om parabenen te vermijden, maar lang niet onmodelijk.

Ftalaten

Ftalaten worden gebruikt voor meerdere producten, waaronder lijm en inkt, maar ook voor geparfurmeerde producten. Dat zijn dus niet alleen parfums, maar ook bijvoorbeeld zeep en andere doucheproducten. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een mogelijkheid is dat blootstelling aan ftalaten vóór de geboorte kan zorgen voor afwijkingen in de ontwikkeling van de foetus. Bij jezelf zou het overigens ook kunnen zorgen voor onder andere een hoge bloeddruk en diabetes.

Formaldehyde of methanal

Wikipedia beschrijft formaldehyde als ‘een gas met een zeer sterke, onaangename geur’ – best gek dat het in cosmetica als nagellak dus nog regelmatig gebruikt wordt als conserveermiddel. Dat gebeurt soms in de vorm van formaline, maar vaker door stoffen die langzaam formaldehyde afgeven: let bijvoorbeeld op de namen bronopol, imidazolidinylureum, DMDM-hydantoïne en benzylhemiformal.

LEES OOK: Wat blijkt? Het is dus helemaal niet zo gezond om een ‘fitmom’ te zijn

Formaldehyde is een giftige stof die kankerverwekkend is. De stof is dus al niet aan te raden voor jezelf, maar al helemaal niet als er een risico is dat je baby er ook door beïnvloed wordt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Times Now News

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwanger? Vermijd dan deze ingrediënten in make-up
Sluiten