Zwanger 31 mrt 2018 Janne Vogel

Zwanger van een tweeling: dít is wat je moet weten

Gefeliciteerd! Jij en je partner krijgen niet één, maar twee kindjes. In de meeste gevallen een aangename verassing, die tegelijk ook behoorlijk wat vragen met zich meebrengt. Zwanger zijn van een tweeling voelt namelijk toch nét even anders dan een enkele zwangerschap.

Wil jij wat meer info over de situatie? Lees hier wat je moet weten over je bijzondere tweelingzwangerschap.

Zwanger van een tweeling

Zwanger zijn is een hele opgave, en wanneer je zwanger bent van een tweeling krijg je het helaas nog net wat zwaarder. De misselijkheid die bij zwangere vrouwen aan het begin van de zwangerschap optreed, bijvoorbeeld, is wanneer je een tweeling draagt vaak heftiger. Tijdens een tweelingzwangerschap heb je namelijk meer van het zwangerschapshormoon HCG in je bloed, wat die misselijkheid veroorzaakt.

LEES OOK: Een paar tips bij het verzinnen van namen voor je tweeling

Groeien

Daarnaast zul je meer groeien dan een ‘normale’ zwangere. Logisch! Je hebt twee wondertjes in je buik. Schrik dus niet als je merkt dat het lijkt alsof je al bijna klaar bent om te bevallen, als er pas vijf maanden zijn verstreken. Je baby’s groeien als kool en dat is alleen maar goed. Doordat je baarmoeder zo snel groeit kun je vervelend genoeg sneller last krijgen van klachten. Moeheid, harde buiken en striae komen bij jou eerder voor.

Controle

Als je zwanger bent van een tweeling kom je onder controle bij een gynaecoloog. Je zult vaker op controle moeten komen dan bij een normale zwangerschap, omdat jij en je kindjes nauwlettend in de gaten worden gehouden. De groei en ligging van beide kindjes wordt vaak gecheckt via een echo en bij elk bezoek wordt je bloeddruk gemeten. Dit omdat bij een tweelingzwangerschap vaak bloedarmoede voorkomt. Mocht dit voorkomen, dan krijg je van de gynaecoloog vaak ijzertabletten en extra foliumzuur.

Rustig aan

In het begin van je zwangerschap kun je vooral doen wat je ook deed toen je niet zwanger was, maar vanaf 20 weken is het belangrijk om echt rustiger aan te doen. Het wordt aangeraden om vanaf dit moment minder te gaan werken en vanaf 26 tot 30 weken helemaal te stoppen. Natuurlijk beslis je dit uiteindelijk zelf, maar het is belangrijk om niet te veel hooi op je vork te nemen.
Luister vooral goed naar je lichaam. Zwanger zijn van een tweeling vraag fysiek ontzettend veel van je. Voel je daarom niet bezwaard om wat extra hulp in te schakelen en rust wanneer je voelt dat dit nodig is. Je draagt twee kinderen met je mee, hoe mooi is dat?

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwanger van een tweeling: dít is wat je moet weten
Sluiten