Zwanger? Deze vaccinaties worden aangeraden

Merk je dat je ineens een stuk sneller verkouden of grieperig bent nu er een kindje in je groeit? Kan kloppen: tijdens je zwangerschap is je weerstand lager, waardoor je wat gevoeliger bent voor ziektes. Om risico’s voor jezelf én de baby te vermijden, kun je daarom bepaalde vaccinaties krijgen.

De Amerikaanse bond van verloskundigen en gynaecologen heeft daar nu een handig overzicht met adviezen over gepubliceerd. Kleine sidenote: natuurlijk verschillen de risico’s per persoon en per zwangerschap. Overleg daarom altijd met je arts of verloskundige over deze dingen.

LEES OOK: Vaccineren tijdens de zwangerschap: wel of geen goed idee?

Difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP)

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ontzettend gevaarlijk kan zijn voor baby’s; ze kunnen er een longontsteking door krijgen of zelfs hersenbeschadiging oplopen door te weinig zuurstof. Het is daarom belangrijk dat ze hier meteen beschermd tegen zijn.

Maar omdat baby’s pas vanaf zes weken na de geboorte gevaccineerd mogen worden, is het beter als zwangere vrouwen in het derde trimester (tussen de 28 – 32 weken) al een vaccinatie tegen kinkhoest krijgen. Je lichaam maakt dan antistoffen aan, die via de navelstreng ook naar je baby gaan.

Ondanks dat de Gezondheidsraad wel heeft geadviseerd om een vaccinatie aan te bieden aan zwangere vrouwen, is dat overigens nog niet landelijk ingevoerd. Wil je graag gevaccineerd worden, dan moet je dat nu dus nog zelf betalen.

Gelukkig ben je als het goed is ooit al gevaccineerd, dus is een herhalingsprik goed genoeg – die moet je wel per zwangerschap opnieuw krijgen. Het Amerikaanse rapport raadt ook aan om je te laten inenten tegen tetanus en de de ernstige ziekte difterie. Maar je hebt geluk: in Nederland zijn die allemaal verzameld in het DKTP-vaccin.

LEES OOK: Hoe dan?! Deze dokter maakt van vaccinaties een feestje

Griep

Gezonde zwangere vrouwen hebben geen verhoogde kans om ziek te worden door griep, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Als je zwanger bent, krijg je daarom niet standaard een uitnodiging voor de gratis griepprik in Nederland, tenzij je tot een risicogroep behoort.

Toch raadt het Amerikaanse rapport wel aan om een griepprik aan te vragen, omdat zwangere vrouwen die tóch griep krijgen, meer risico zouden lopen op miskramen en vroeggeboorte. Volgens het rapport zou een ernstige infectie zelfs kunnen leiden tot aangeboren afwijkingen bij het kind.

LEES OOK: De hielprik wordt nóg belangrijker voor je baby en dit is waarom

Andere risico’s

Daarnaast wordt aanbevolen om goed te checken bij je arts of je ook andere risico’s loopt. Dat is afhankelijk van je leeftijd, hoe de zwangerschap verloopt en of je al eerder bent ingeënt voor bepaalde dingen. Het rapport noemt onder andere de bacterie pneumokok (die onder andere longontsteking veroorzaakt), meningokok en hepatitis.

Vaccinaties op reis

Ben je van plan om tijdens je zwangerschap naar een gebied te reizen waarvoor bepaalde vaccinaties worden aangeraden? Strikt genomen mogen de meeste vaccinaties tijdens de zwangerschap gegeven worden, schrijft de GGD. Maar dat betekent niet dat het per se een goed plan is: vooral reizen naar een gebied met malaria, gele koorts of zikavirus wordt sterk afgeraden, onder andere omdat er in die vaccinaties een
‘levend vaccin’ zit.

De veiligste reisperiode is volgens de GGD het tweede trimester, de vierde tot en met zesde maand. Als je reisplannen én een zwangerschapswens hebt, is het overigens goed om je vaccinaties al voor je zwangerschap te halen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

The American College of Obstetricians and Gynecologists

Reageer op artikel:
Zwanger? Deze vaccinaties worden aangeraden
Sluiten