De mama 16 sep 2018 Marleen Staal

Zwanger trouwen: zo plan je de grote dag

Het neemt beiden maanden van plannen en voorbereiden in beslag en het is allebei de mooiste tijd van je leven: zwanger zijn en trouwen. Extra bijzonder als je deze twee levensgebeurtenissen op hetzelfde moment meemaakt. Zwanger op je grote dag? Met deze tips is alles tot in de puntjes verzorgd, van A tot Zwanger.

De grote dag

Duur

Traditionele bruiloften duren meestal een hele dag, van ochtend tot avond. Al heb je genoeg creatieve bruiloften die hun gasten naar Italië overvliegen of de grote dag uitsmeren over een heel weekend. Als je zwanger bent, is het misschien een idee om deze tijd juist iets in te korten en alleen een dagdeel in te plannen. Dat scheelt niet alleen geld (wat je weer kunt gebruiken voor de baby), maar ook veel energie voor jou.

Altijd misselijk in de ochtend? Zorg dan dat de ceremonie ‘s middags of ‘s avonds plaatsvindt. Vallen je oogleden al op de grond voor het avondeten begint? Dan beginnen jullie je trouwdag lekker op tijd in de ochtend.

De datum

Het tweede trimester staat bekend om ‘het leukste’ gedeelte van je zwangerschap. Je hebt over het algemeen geen last meer van (ochtend)misselijkheid, bent nog niet zo kolossaal dat lopen niet meer gaat en je bent op je hoogtepunt van je zwangerschap.

Het perfecte moment dus om optimaal te genieten. Van zowel de baby in je buik als je trouwdag. Plan de trouwdatum het liefst in deze periode, zodat je er alles uithaalt wat er in zit.

Simpel

Een grootste bruiloft is heel magisch, maar ook zonder alle toeters en trouwbellen kun je er een mooie dag van maken. Als je zwanger bent, kan het fijn zijn het wat simpeler te houden. Hoe groter je alles aanpakt, des te meer er moet worden geregeld en hoe meer zorgen je je maakt.

Het is niet meer dan logisch dat je energie-wise misschien het aantal gasten terug schroeft naar bijvoorbeeld 50 in plaats van 100. Of dat je kiest voor één locatie waar alles gebeurt. Investeer wat je overhoudt aan tijd en geld in het mooi maken van de trouwlocatie en je hebt toch dat wauw-gevoel.

Baby

Je mag – en het is misschien juist ook leuk – om op deze speciale dag te vieren dat jullie een kindje verwachten. Jullie verbinden je namelijk niet alleen voor de wet, maar ook via jullie kindje zijn jullie voor altijd verbonden met elkaar. Dat wondertje is per slot van rekening het levende bewijs van jullie liefde.

Je kan je zwangerschap heel subtiel terug laten komen in verschillende details. Een speciale fotograaf die ook goed is in zwangerschapsfotografie of laat de dominee of ceremonieleider iets over de baby en jullie rol als toekomstige ouders zeggen in zijn toespraak. Door het in kleine dingen terug te laten komen, wordt je ongeboren baby niet vergeten.

Zwanger trouwen: 12 bruiden om door een trouwringetje te halen

Ceremonie en receptie

De grote dag heet niet voor niets de grote dag: er gebeurt veel. Zorg dus dat je veel kan zitten, maar je partner ook. Het ziet er ook weer zo gek uit bij het altaar als alleen jij zit.

Plan daarnaast ook genoeg pauzes in, ook voor de gasten. Plan lekker veel tijd tussen de activiteiten in, zodat je ruimte genoeg hebt om even op adem te komen. Wat ook erg fijn kan zijn: blijf de nacht voor jullie trouwdag en de dag erna slapen op locatie. Op de dag zelf kun je rustig opstaan en de ochtend starten en mocht je later op het feest eerder moe zijn dan de party is afgelopen, hoef je niet een hele rit naar huis te maken.

Eten en drinken

Zeg je trouwen dan zeg je champagne! Helaas, bubbels en baby’s gaan niet goed samen, maar gelukkig bestaan er een hoop lekkere mocktails die net zo lekker smaken. Neem deze op in je menulijst. En let goed op dat er geen rauwe vis en andere producten die je niet mag worden geserveerd. Dan kun jij als bruid ongestoord lekker genieten, zonder telkens te vragen wat er precies op dat toastje ligt.

De jurk

Dan de jurk, het toppunt van iedere meisjesdroom. Of niet, maar hoe je het ook went of keert: vandaag sta jij in het stralende middelpunt. Daar hoort een net zo stralende jurk bij. Het is verleidelijk om een grote poefjurk te kopen, maar gezien de vele tripjes naar de wc die je dankzij je baby moet maken, is het wellicht niet erg praktisch.

Bovendien mag dat bollende buikje best gezien worden toch? Ga juist voor iets straks. Of iets korts. zodat je je makkelijk kan bewegen. Als je de perfecte jurk hebt gevonden, plan de laatste doorpas zo kort mogelijk op de trouwdatum, zodat je zeker weet dat je buik niet al te veel meer zult groeien.

Skip daarnaast de hakken en ga op zoek naar mooie, witte ballerina’s. Of een muiltje of sling back met een lage hak. Dat staat tóch chique, maar je kunt er tenminste wel een hele dag op lopen. I-de-aal.

Honey- en babymoon

Als je zwanger gaat trouwen, dan is een huwelijksreis precies wat je nodig hebt na al het geregel van de grote dag. Gebruik die honeymoon gelijk ook als babymoon, door niet alleen jullie liefde, maar ook jullie laatste vakantie met zijn tweetjes te vieren.

Hoe? Check goed in welke landen je met je zwangerschap geen risico loopt en kijk vooral naar welk land of plek nog echt op je bucketlist staat. Een land als Australië of een stad als New York zijn misschien te ver vliegen voor kids en zijn nu juist perfect om nog te bezoeken.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwanger trouwen: zo plan je de grote dag
Sluiten