Zwanger 23 okt 2018 Maaike Kooijman

Zwanger? Dit verandert er aan je huid en haar

Dat je als meer progesteron en oestrogeen in je lichaam hebt als je zwanger bent, heb je vast al tientallen keren gelezen in zwangerschapsboeken of online. Die zorgen voor plotselinge veranderingen – niet alleen in je lichaam, maar ook aan de buitenkant ervan. Je huid en haar worden er bijvoorbeeld enorm door beïnvloed, op positieve (pregnancy glow) én negatieve (eh ja, de rest) manieren. Dit zijn een paar voorbeelden.

Voller haar

Laten we maar met het goede nieuws beginnen: de kans is groot dat je haar dikker lijkt en meer glanst. Je hormonen zorgen ervoor dat je haar minder uitvalt, wat betekent dat er meer overblijft om prachtig over je schouders te vallen (of niet, natuurlijk). Overigens vallen die extra haren op je hoofd alsnog uit na de zwangerschap, als je hormoonhuishouding weer normaal wordt.

Meer haar op je lichaam

Elluk voordeel hep z’n nadeel, zullen we maar zeggen. Meer haar op je hoofd is doorgaans leuk, maar ook op de rest van je lichaam zijn haartjes van de partij. Dat betekent óf vaker je benen (en gezicht, en elke andere plek) scheren, óf de knop omzetten er niets om geven wat andere mensen van je verwachten. Je bent immers zwanger.

Striae als je zwanger bent

Het fenomeen striae is maar weinig vrouwen onbekend, maar we nemen ‘m toch maar even mee in het rijtje. Tijdens de zwangerschap groeit je buik sneller dan je huid aan kan, wat betekent dat er vaak (extra) stretch marks ontstaan. Anders dan gewoon wit, zoals ze bij veel vrouwen zijn, zijn ze in dat geval roze of paarsig. Striae kan overigens ook verschijnen op je borsten en bovenbenen.

LEES OOK: Dit vertelt niemand je over je huid tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsacne

Op je huid verschijnt niet alleen striae, maar je kunt ook ineens last krijgen van de acne waarvan je dacht eindelijk verlost te zijn. Hormonen kunnen er namelijk voor zorgen dat je huid meer olie produceert, wat zorgt voor verstopte poriën. Die acne kan ook nog even blijven als je al bevallen bent. Zorg er dus voor dat je je huid regelmatig reinigt met natuurlijke producten, maar laat het verder op z’n beloop. Middeltjes tegen acne bevatten vaak onnatuurlijke ingrediënten die slecht kunnen zijn voor de baby.

Melasma (hyperpigmentatie)

Melasma wordt ook wel het ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Je krijgt bijvoorbeeld bruine vlekken op je gezicht – vooral voorhoofd, bovenlip en wangen – en soms andere plekken op je lichaam. Het komt vaak voor bij mensen met een getinte huid. Je kunt er weinig aan doen, maar na de zwangerschap verdwijnt het wel.

Spataderen

Heb je ineens wel erg zichtbare paarse aderen in bijvoorbeeld je knieholten of bij de enkels? Jup, blame it on the pregnancy. Je hormonen zorgen er waarschijnlijk voor dat de wand van de aderen in je benen slapper wordt, waardoor ze beter zichtbaar worden. Meestal voel je daar niets van, maar soms krijg je ook last van moeie of jeukende benen. Spataderen kun je soms voorkomen door veel te blijven lopen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwanger? Dit verandert er aan je huid en haar
Sluiten