Zwanger en vliegen? 5 tips om het zo aangenaam mogelijk te maken

Susan Dalstra 22 aug 2017 Zwanger

Voel je je fit en heb je zin in een tripje voordat de baby zich aandient? Geen probleem; mits je nog geen 36 weken zwanger bent. Na 28 weken heb je een ‘fit to fly’ verklaring nodig van een arts of verloskundige.

Maar omdat vliegen terwijl je zwanger bent toch echt weer een andere ervaring is, is het slim om met de volgende 5 dingen rekening te houden.

1. Neem meer dan genoeg snacks mee

Ook al krijg je een of meerdere maaltijden aan boord; je weet nooit wanneer de honger precies toeslaat en wat je voorgeschoteld krijgt. Wees voorbereid en stop een zakje amandelen en/of een stuk fruit in je handbagage.

2. … en genoeg water, dat ook

Want je krijgt heus wel een glas water, maar voordat de stewardessen het hele gangpad door zijn met hun karretje en jij aan de beurt bent, ben je een eeuwigheid verder. Bovendien moet je het doen met een klein mini-cupje, dus als je slim bent koop je de grootste fles water die je kan vinden als je eenmaal door de veiligheidscontroles op het vliegveld bent.

LEES OOK: De Babymoon: zo ga je (ontspannen!) zwanger op vakantie

3. Vraag om een fouillering

Niet omdat je nou zo graag betast wil worden, maar omdat de langetermijneffecten van een bodyscanapparaat op een zwanger lichaam nog niet duidelijk zijn. Hou dus een beveiligingsbeambte aan en vraag of je gefouilleerd mag worden in plaats van door de scan te lopen.

4. Sta op en loop rond

Als je zwanger bent, ben je hoog in de lucht gevoeliger voor trombose. Om de vorming van bloedpropjes te voorkomen is het daarom belangrijk regelmatig op te staan en een stukje te lopen – zeker op lange vluchten. Op zich is een wc-pauze lang genoeg, zeker nu je vaker moet plassen dan normaal. Als je extra veilig wil zetten, is het de moeite waard om te investeren in een paar compressiesokken.

5. Breng de stewardess op de hoogte

Dat is een fijn idee als je in je eerste trimester zit en nog niet te zien is dat je zwanger bent – zeker wanneer je alleen vliegt. Zo is er iemand die op je let en ervoor zorgt dat je vlucht zo comfortabel mogelijk verloopt (en als je héél veel mazzel hebt, levert het je misschien ook nog een upgrade op).

Bon voyage!

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Reageer op artikel:
Zwanger en vliegen? 5 tips om het zo aangenaam mogelijk te maken
Sluiten