Zwanger en koorts: kan dat kwaad?

Het is geen fijne combinatie: zwanger en koorts. Niet dat een griepje ooit leuk is, maar het voelt helemaal niet prettig als je je ook nog eens zorgen gaat maken over je kleine. Kan het kwaad om koorts te hebben tijdens je zwangerschap? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Een beetje koorts kan in principe niet veel kwaad. Maar lange, hoge, aanhoudende koorts: dat is een ander verhaal. Hoge koorts in het begin van je zwangerschap kan ervoor zorgen dat de aanvoer van proteïne naar je kind wordt verstoord. Eiwit is een belangrijke bouwstof voor je baby en heeft hij nodig om te kunnen groeien. Daarnaast zou hoge koorts ervoor kunnen zorgen dat de weeën opgewekt worden.

Wanneer neem ik contact op met de huisarts?

Je kent je eigen lichaam het beste. Voelt er iets ‘gek’, of vertrouw je het niet helemaal? Geen dokter zal het erg vinden dat je voor de zekerheid eventjes belt. Bel sowieso als de koorts hoger is dan 38,5 graden, de koorts langer dan drie dagen aanhoudt en je veel last hebt van harde buiken.

LEES OOK: De zwangerschapstest: alles wat je erover moet weten

Zwanger en koorts: wat kan ik zelf doen?

Mocht de koorts van een simpel griepje komen, dan kun je een aantal dingen zelf doen. Eigenlijk komt dit neer op wat je normaal zou doen bij een griepje. Drink voldoende, was regelmatig je handen, houd jezelf warm maar zorg ook dat de kamer waar je in zit geventileerd blijft. En het allerbelangrijkste: luister naar je lichaam!

Kan ik een paracetamol nemen?

Beter kun je helemaal geen pijnstillers gebruiken, maar als je het toch doet is paracetamol veruit de veiligste, met de minste bijwerkingen. Uit onderzoek blijkt dat paracetamol geen schadelijke effecten heeft voor de zwangerschap of het ongeboren kind. Het kan de gehele zwangerschap veilig gebruikt worden. Gebruik niet meer dan 6 tabletten (van 500) mg per dag en niet langer dan een week. Check wel op de bijsluiter of er geen toevoegingen zoals coffeïne of codeïne in zitten. Is dit het geval, neem deze paracetamol dan niet.

Zwanger en koorts, geen fijne combinatie! Ook zo fijn: Zwanger zijn en diarree. Dit kun je doen om het te verhelpen.

Vond je dit interessant? Like ons!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwanger en koorts: kan dat kwaad?
Sluiten