De mama 21 feb 2017 Florine Duif

Van haptonomie tot gym: dit zijn de bekendste zwangerschapscursussen

Ook voor bevallen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Een zwangerschapscursus volgen is dan ook een echte aanrader. Welke zwangerschapscursus het beste bij jou past? Dit zijn de bekendste cursussen op een rij.

1. Zwangerschapsgymnastiek

Misschien wel de meest bekende zwangerschapscursus. Tijdens oefeningen maak je je spieren soepeler en sterker, zodat je fit de bevalling in gaat. Vooral je bekkenbodem- en buikspieren krijgen extra aandacht. Ook komen er ademhalingsoefeningen aan bod en worden alle fases van de bevalling besproken. Je kunt zwangerschapsgymnastiek volgen vanaf je 24ste week. Vaders in spé zijn vaak ook tijdens een lesje of twee welkom. Om te leren hoe hij de weeën weg masseert.

2. Zwangerschapsyoga

Een mooi alternatief voor zwangerschapsgymnastiek. En voor wie bekend is met yoga, weet hoe ontspannen het kan zijn. Tijdens de zwangerschapsyoga bereid je je lichaam voor, dankzij ademhalings- en meditatieoefeningen, voor op de komst van je baby en hoe je je kunt overgeven aan de bevalling. Een belangrijk aspect binnen de zwangerschapsyoga zijn de heup-openers. Dat zijn oefeningen die het bekken soepeler maken en dat is weer fijn voor de bevalling. De meeste yogascholen raden zwangerschapsyoga aan vanaf de 15e week. Ook is er vaak een partneravond waarbij jouw partner je leert ondersteunen tijdens het bevallingsproces.

3. Samen bevallen

Sessies waarin je samen met je partner een team leert vormen tijdens de bevalling. Zo nemen jullie alle fases van de geboorte door en krijgt je partner een actieve, coachende rol. De achterliggende filosofie van deze zwangerschapscursus is dat het onmogelijk is zonder pijn te bevallen, maar dat je wel op een positieve manier kunt leren om te gaan met de pijn door speciale ademhalings- en ontspanningstechnieken.‘Samen bevallen’ gaat overigens niet alleen gaat over de bevalling zelf, maar ook over onderwerpen als borstvoeding en de kraamtijd. Jullie worden dus optimaal voorbereid.

4. Hypnobirthing

Hypnowat? Bij hypnobirthing leer je vol vertrouwen en relaxed ontspannen. De nadruk van de cursus ligt op de geboorte, maar ook op het ouderschap en het bewustzijn van je ongeboren baby. Door middel van ademhalingstechnieken – ook je partner mag meedoen – leer je je angsten loslaten, waardoor je dus compleet ontspannen en niet verkrampt bent. Overigens moet je niet denken dat je in hypnose terecht komt. Je bent alleen in diepe staat van ontspanning, maar zeker nog bewust.

5. Haptonomie

Ook wel ‘de leer van het aanraken’ genoemd. Tijdens deze cursus leren jij en je partner contact te maken met het ongeboren kind. Daarnaast bereiden jullie je tijdens de sessies voor op de bevalling. Puftechnieken zal je niet zo snel tegenkomen bij Haptonomie. Zwangerschapsbegeleiding bij een haptonoom bestaat meestal uit zes sessies: vijf vóór en één sessie na de bevalling. Vrijwel altijd is de begeleiding individueel. Je kunt de eerste afspraak al maken bij 20 weken zwangerschap.

6. Mensendieck zwangerschapsbegeleiding

De cursus wordt gegeven door een gediplomeerd oefentherapeut Mensendieck. Tijdens de cursus krijg je praktische oefeningen, maar ook informatie over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. De cursus is er om klachten aan je rug en gewrichten te voorkomen én om meer zelfvertrouwen te kweken tijdens de bevalling. Meestal heb je acht tot tien lessen van anderhalf tot twee uur. De sessies worden gegeven in kleine groepen. Ook is er een partneravond.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Van haptonomie tot gym: dit zijn de bekendste zwangerschapscursussen
Sluiten