De baby 12 okt 2018 Karin Broeren

Zwanger? Check alvast onze slaaptips voor je baby

Eén van de eerste vragen die je zult krijgen als je net bevallen bent is: hoe slaapt je baby? Want slaap wordt ineens een dingetje zodra die kleine frummel bij jullie in huis woont. Over het algemeen is het gewoon geluk of pech hebben: sommige baby’s slapen als roosjes, en sommige baby’s totaal niet. Maar om je toch vast op weg te helpen en er in ieder geval álles aan te doen wat je kunt: hier vast wat slaaptips.

Allereerst is het dus heel belangrijk dat je weet wanneer je baby moet gaan slapen. Hier gaat het namelijk in het begin vaak mee mis. De eerste weken is je baby amper wakker tussen de voedingen, en tijdens het drinken zal hij alweer in slaap vallen. Maar zodra je baby wat ouder wordt is-ie na het drinken ineens nog wakker, en dan? Dan is het zaak om te herkennen wanneer het tijd is om naar bed te gaan.

Slaapsignalen

Let goed op de slaapsignalen (gapen, staren, gezichtje in borst begraven, huilen) en leg je baby op bed als-ie nog wakker is. Zo leert hij zelf in slaap te vallen. Als je ‘m namelijk elke keer in slaap wiegt zal hij daaraan wennen en zul je ‘m tot z’n 18e (ok, bijna 18) in slaap moeten wiegen… Bovendien is een oververmoeide baby veel lastiger in slaap te krijgen dan een moeie baby!

Merk je dat je baby onrustig slaapt en hij zichzelf wakker ‘maait’ met z’n armen? Baker ‘m in! Het ziet er in het begin misschien een beetje zielig uit, maar heel veel baby’s hebben hier baat bij en vinden het heerlijk! Er zijn verschillende inbakerdoeken en inbakerzakken te verkrijgen.

Doe in het begin de gordijnen overdag nog niet dicht: je baby heeft namelijk nog geen dag- en nachtritme, dus dit moet hij leren. Als je zijn of haar kamer overdag donker maakt, zal dit dag- en nachtritme dus ook niet goed tot stand komen, wat betekent: een wakkere baby ’s nachts.

Laat je baby vanaf de geboorte lekker overal slapen overdag waar licht en geluid is, dus niet alleen in zijn kamer. Zo leert hij namelijk te slapen met omgevingsgeluiden. Hier kun je later profijt van hebben. Fluister dus ook niet als de baby slaapt, maar praat gewoon lekker door.

Moeder deelt briljante hack om je baby binnen een paar seconden te laten slapen

Regelmaat

Regelmaat brengt veel rust bij baby’s en rust betekent goed slapen. Probeer daarom alles zoveel mogelijk in dezelfde volgorde te doen op een dag: bijvoorbeeld wakker worden, schone luier, eten, knuffelen, spelen en weer slapen. Vervolgens weer wakker worden, schone luier, eten, knuffelen… etcetera. Dit betekent niet dat als je baby tussendoor z’n luier volschijt dat je ‘m niet mag verschonen omdat het ritme dan niet meer klopt. Doe dat maar gewoon wel. Ook betekent dit niet dat je nooit op stap kan gaan met je baby. Doe dit lekker gewoon, maar ga bijvoorbeeld niet elke dag bij vriendinnen langs.

Vol het ritme van je baby zoveel mogelijk. Probeer zoveel mogelijk thuis te zijn wanneer hij moet slapen en ga eropuit als hij wakker geworden is. Wil je naar je oma in Zuid-Limburg? Dan kun je bijvoorbeeld ook wegrijden wanneer je baby moet gaan slapen: dan kan hij dit in de auto doen en is-ie wakker zodra jullie er zijn. Wil je langere tijd blijven? Neem een campingbedje mee. Op deze manier kan je baby zijn eigen ritme blijven volgen.

Mopperen en kreunen

Ga niet bij het eerste kreuntje of huiltje direct aan z’n wieg staan. Dan maak je ‘m misschien zelfs alleen maar wakker, terwijl-ie anders misschien wel weer gewoon in slaap was gevallen. Probeer dus goed te timen en op te letten wanneer je baby je nodig heeft en wanneer-ie gewoon een beetje aan het mopperen of kreunen is. Wil je baby niet meer in slaap vallen? Probeer ‘m dan eerst rustig te krijgen terwijl je ‘m in z’n bedje laat liggen. Wordt hij niet rustig? Pak ‘m dan op en kijk of je ‘m weer terug kunt leggen als-ie eenmaal weer rustig is.

Wordt je baby nog regelmatig wakker ’s nachts terwijl hij lichamelijk geen nachtvoedingen meer nodig heeft? Kijk dan goed naar ‘m of-ie gewoon wakker is en niet weet hoe hij weer in slaap moet vallen, of dat hij echt honger heeft. Grijpt ie happig naar de speen en is-ie teleurgesteld dat er geen melk uit komt? Dan heeft-ie nog behoefte aan nachtvoeding. Biedt de speen genoeg troost of merk je aan zijn lichaamstaal dat het geen honger is? Probeer ‘m dan te troosten en weer in slaap te laten vallen.

Wil je baby nog regelmatig melk ’s nachts terwijl hij toch echt al wat ouder is? Probeer dit dan af te bouwen door steeds minder schepjes melkpoeder in de fles te doen in verhouding tot water (als je flesvoeding geeft) of probeer ‘m verder te laten slapen met lauwwarm water in plaats van melk.

Heb je het gevoel dat je baby slecht slaapt omdat hij pijn heeft door bijvoorbeeld krampjes, (verborgen) reflux, koemelkallergie of iets anders? Dan helpen bovenstaande tips uiteraard niet. Bespreek dit dan zo snel mogelijk met je dokter of arts op het consultatiebureau!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwanger? Check alvast onze slaaptips voor je baby
Sluiten