Kun je zwanger worden als je ongesteld bent?

We hebben vroeger bij biologie geleerd dat als je menstrueert, je niet zwanger kan worden. Is in principe een waarheid als een koe, ware het niet dat het in de praktijk allemaal toch net weer wat gecompliceerder ligt. 

‘Technisch gezien kun je alleen zwanger worden als je ovuleert wat iedere maand 48 uur lang gebeurt en zou niet moeten gebeuren wanneer je menstrueert’, zegt gynaecoloog Taraneh Shirizian. De ovulatie vindt ongeveer twee weken voor de menstruatie plaats, tussen de tiende en zeventiende dag van je cyclus. Omdat je ovulatie en menstruatie twee verschillende gebeurtenissen zijn tijdens je cyclus is het in theorie niet mogelijk dat je zwanger wordt als je ongesteld bent.

Baarmoederslijmvlies

‘Menstrueren is in feite het einde van de reproductieve cyclus waarin het progesteron-niveau daalt en het baarmoederslijmvlies loslaat. Je bent dat baarmoederslijmvlies aan het loslaten, dus op dat moment kunnen er geen ei- en zaadcel samenkomen. Er is geen implantatie’, verduidelijkt Taraneh.

Maar natuurlijk: zó simpel is het nou ook weer niet. Het probleem is dat veel vrouwen niet weten wanneer ze precies menstrueren.

Spotting

Soms zien vrouwen een doorbraakbloeding of onregelmatige bloeding aan voor menstruatie. Spotten kan halverwege je cyclus gebeuren precies rondom de ovulatie – wat het ultieme moment is voor conceptie. Bovendien kan sperma een paar dagen in leven blijven voor de implantatie. De kans dat je menstruatie en ovulatie zo dicht bij elkaar liggen dat je zwanger kan worden is dus heel klein, maar als je niet zwanger wil worden moet je dus wel extra maatregelen nemen.

Onregelmatige cycli

Helemaal afgaan op het ritme van je cyclus zonder anticonceptie is dus niet verstandig als je niet zwanger wil worden. ‘Het is voor 50% betrouwbaar omdat vrouwen onregelmatige cycli hebben. Iedere arts zal je vertellen dat het geen effectieve manier is om zwangerschap te voorkomen.’

Wil je juist wel zwanger worden? 8 x zo geef je je vruchtbaarheid een boost.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Women's Health

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Kun je zwanger worden als je ongesteld bent?
Sluiten