De mama 1 dec 2017 Malou Sopacua

Column: Houd hier rekening mee als je voor het eerst zonder je kind op vakantie gaat

Wat zal je als (redelijk) kersverse moeder zo nu en dan uitkijken naar een weekendje of weekje weg met je hubby. Om voor heel even terug te gaan naar hoe het ook alweer was voordat je 24/7 voor een minimensje te zorgen had. Dus daar gingen we. Naar Lissabon. Vijf dagen, vier nachten. Voor alle moeders die binnenkort ook voor het eerst zonder kindlief weggaan, bereid je voor op de volgende vijf dingen.

1. Je gaat huilen

Sommigen hebben het al dagen van tevoren, anderen als ze op de plaats van bestemming zijn. De één kan nog net een kleine snik onderdrukken en de ander belandt in een regelrechte jankbui. In mijn geval gebeurde het in het vliegtuig, al taxiënd naar de startbaan. Het was geen mooie Máxima-traan, maar echt watervallen mét snikken. Ik had er geen grip op, het gevoel van intens gemis overkwam me en ik heb m’n ogen uit mijn oogkassen gejankt. Mijn vriend, die wat ongemakkelijk wat lief bedoelde klopjes op mijn knie gaf, liet het zwijgzaam allemaal maar gebeuren.

2. Om zeven uur ’s avonds ben je uitgeschakeld

Die paar dagen dat we weg waren, moesten we steevast onze avonddip zien door te komen. Als onze dochter thuis in bed ligt, zijn wij ook gesloopt. Van werk, van zorgen voor, van alles eigenlijk. En om uit dat ritme te komen duurt een paar dagen. En tegen die tijd ben je alweer terug. Boehoe!

3. Een gesprek voeren met je geliefde, hoe ging dat ook alweer?

Iedere moeder neemt zich waarschijnlijk voor om haar leven niet volledig te laten beheersen door babypraat. En tot je grote schrik realiseer je je dat de gespreksstof met partnerlief voor 99,9% gaat over “die vervelende verkoudheid” van dochter of zoon, wanneer jullie de ochtendfles nu eens echt volledig vervangen door brood (en dat dat zo onhandig is vanwege te weinig tijd) en of kindlief misschien later naar bed moet zodat hij of zij wel een keertje doorslaapt. EN GA ZO MAAR DOOR. En dan moet je tijdens het romantische weekendje weg ineens over andere dingen praten. Na wat opstartproblemen is het ons gelukt, maar het was even wennen. Succes.

LEES OOK: Met je baby een instawaardige vakantie? Nope!

4. Je krijgt last van keuzestress

Onbewust worden thuis alle keuzes gemaakt door jullie kind. Van hele basale vragen als: “waar zullen we vandaag lunchen” tot het zoeken van een nieuw huis. Tijdens een romantisch weekendje kunnen jullie ineens alles doen wat jullie maar willen! Blijven hangen omdat zo gezellig is, nóg een fles bestellen omdat je daarmee geen kinderlevens in gevaar brengt, spontaan een taxi pakken naar het strand, enzovoorts. Je voelt ‘m al aankomen; de keuze is reuze en dus ook overweldigend. Wegens keuzestress hebben wij drie keer geluncht bij dezelfde tent. Maar het was drie keer heerlijk.

5. “Waar blijft die foto?!”

Nu kindlief bij oma en opa of goede vrienden logeert, voel je de onbedwingbare behoefte om elke dag een foto opgestuurd te krijgen via de digitale communicatiekanalen. Elke ochtend check je eerst je mobiel om te kijken of er een foto gestuurd is met het onderschrift “Goedemorgen mama!”. Met wat geluk krijg je meerdere foto’s per dag en zwijmel je weg in die ene lunchtent. Manlief zwijmelt zonder enige gêne mee. En de serveerster ook.

Ga je op vakantie met je baby? Deze items zijn handig om bij je te hebben

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Column: Houd hier rekening mee als je voor het eerst zonder je kind op vakantie gaat
Sluiten