Zomertijd afschaffen, ja of nee? Dit is wat onze columnisten zeggen

De omschakeling van wintertijd naar zomertijd, of nog erger, andersom… Mensen lijken het er maar niet over eens kunnen te worden. Is het nou briljant (want: langer licht) of het domste idee in de geschiedenis van de mensheid (want: langer licht). Het Europees Parlement stemt vandaag over het afschaffen van de zomertijd.

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat het opschuiven van de dag met een uur ellendig kan uitpakken voor een baby. Met een smak wordt die in eens uit zijn gebruikelijke ritme gegooid, wat een vervelende paar dagen (en misschien zelfs een week of langer) tot gevolg kan hebben. En baby wakker = mama wakker. Met andere woorden. Uiteindelijk heeft het hele gezin er last van.

Voordelen zomertijd

Maar uiteraard zijn er ook wel een paar voordelen te verzinnen. Ik vind het zelf bijvoorbeeld fantastisch dat met het ingaan van de zomertijd, het ineens ‘echt zomer’ is. Bovendien ben ik dol op dat uurtje ‘langer licht’. Zelf heb ik ook absoluut geen last van het opschuiven van de tijd, dus dat helpt natuurlijk wel. Zelfs terug gaan naar de wintertijd heeft zo z’n voordelen voor kinderloos Nederland: een uurtje langer slapen. Al kan ik je vertellen dat dat met een baby niet opgaat.

LEES OOK: Reality check! Jij bepaalt niet het ritme van je dag, dat is je baby

Nadelen zomertijd

Volgens de parlementariers die de werkgroep aangezwengeld hebben staan de voordelen (de energiewinst die voornamelijk in de tijd van gloeilampen nog behaald werd) lijnrecht tegenover de nadelen. Qua nadelen wordt genoemd: meer hartaanvallen, meer verkeersongelukken, gezondheidsschade bij vooral jongeren en ouderen, koeien die minder melk geven en andere dieren die van slag zijn.

Zomertijd en wintertijd: het hele principe afschaffen?

Dat is een beste lijst. Met name ouders en kinderen komen er slecht vanaf. Dus. Afschaffen of niet? Dit vinden onze columnisten:

Marijn Schoormans: Mijn zoontje van ruim 1 heeft er nog niet veel last van gehad. Zat met 2 dagen weer in het goede ritme. Maar voor ons zelf: yes please, afschaffen die hap.

Suze Visser: No comments, kind 1 slaapt sowieso en kind 2 sowieso NIET, dus het heeft hier weinig invloed, haha!

Henrike van Deel: ”s Avonds langer licht en ‘s ochtends langer donker: vind ik zo fijn! Voor de kids is de wisseling inderdaad even aanpassen, dat vind ik een small price to pay. Ik vind het trouwens ook altijd wel weer fijn om weer terug te gaan naar de wintertijd: dan is het opeens ook echt winter. Ook nog een idee: de zomertijd behouden en de wintertijd afschaffen.’

LEES OOK: Dus zo voelt het als je baby voor het eerst een hele nacht doorslaapt

Marielle Wijffelaars: ‘Peuter heeft er weinig last van, die is altijd om half 7 wakker. Maar voor mezelf: afschaffen!! Ik ben nu nog niet gewend aan de wintertijd.’

Marjolein Maigret: ‘De zomer- en wintertijd is een traditie die in het leven is geroepen tijdens een crisis meen ik. Het is inmiddels alleen nog maar een traditie en treft verder geen ander doel, dus wat dat betreft is het voor mij overbodig. Mijn kinderen hebben er vooralsnog geen ‘last’ van dus dat maakt niet veel uit. Maar dan stem ik vel voor het aanhouden van de meest gunstige tijd, qua lichturen. Ik heb ooit in een slapeloze nacht de klok op mijn telefoon zien verspringen, vond ik toen wel aardig uniek.’

Afke Bohle: Jaaaa afschaffen! Alle kinderen hebben er hier dagen last van. Te vroeg wakker, niet in slaap vallen, tijdens het avondeten al instorten of juist niet wakker te krijgen ‘s ochtends en bovendien een heel kort lontje. Net als ik. Trouwens.

Wat vind jij? Deel je mening op onze Facebookpagina. O ja, en als je daar dan toch bent, vergeet ons dan niet te volgen, om alle mooie artikelen te blijven lezen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zomertijd afschaffen, ja of nee? Dit is wat onze columnisten zeggen
Sluiten