Zwanger 8 jul 2018 Susan Dalstra

Zo kom je hoogzwanger de zomer door

Zwanger zijn in de zomer kent een heleboel voordelen. Je hoeft je prachtige buik niet te verhullen in dikke truien en er is op elke straathoek wel een ijssalon te vinden. Maar laten we eerlijk zijn: zodra het kwik boven de 25 graden stijgt, is het lichamelijk best pittig allemaal. 

Plakkerige nachten, opgezwollen enkels en niks niet afkoelen met een koud biertje; zwanger zijn in de bloedhitte is een hele beproeving. Maak het je daarom zo comfortabel mogelijk. Wij helpen je alvast een handje.

1. Hang-zwangere

Doe net als Famme’s Muriël en regel een hangmat. Lekker in de schaduw, koud drankje binnen handbereik, telefoon in de buurt voor wanneer je iemand nodig hebt die je er weer uit helpt en niks meer aan doen.

2. Hydrateren, hydrateren

Vergeet niet om goed te drinken. En dan bedoelen we niet met witbiertjes en gin-tonics, maar dat had je vast zelf ook al bedacht. Je zou iedere dag al twee liter water moeten drinken, maar in de zomer moet je daar eigenlijk nog 200 milliliter per ieder halfuur dat je in de hitte spendeert bij optellen. Kortom: stevig doordrinken. Zet een kan water met ijsblokjes naast je neer en fleur het op met takjes munt en schijfjes citroen voor een extra verfrissend drankje.

3. Opgezwollen voeten

Als je ze nog niet had, krijg je ze wel met die bloedhitte: opgezwollen voeten. En niet alleen je voeten, maar ook je enkels en kuiten kunnen opzwellen tot één grote massa. Gooi je voeten daarom zo vaak je kunt omhoog. Die hangmat (zie punt 1) heb je dus echt nodig. Eet waterkers, selderij, citrusfruit en een beetje peterselie: dit voedsel werkt van nature vochtafdrijvend. Probeer zout eten te vermijden, draag comfortabel schoeisel en deins niet terug voor een half maatje groter – die schattige sandaaltjes komen volgend jaar wel weer.

LEES OOK: 8 x Waarom het geweldig is om een lentebaby te krijgen

4. Neem een duik

Misschien voor de hand liggend, maar een zwembad is voor iedere zwangere in de zomer bijna een eerste levensbehoefte. Een duik verlaagt niet alleen je lichaamstemperatuur, maar de opwaartse kracht van het water zorgt er ook voor dat de druk van de buik op je organen vermindert. Bovendien heb je met een beetje spartelen in het water meteen een kleine work-out te pakken en is niets zo lekker om je even gewichtloos te voelen als je al maanden zo’n dikke buik met je meesleept. Geen zwembad in de buurt? Investeer in een kinderbadje – daar heb je met de komst van je baby nog jaren plezier van.

5. Ga naar de bioscoop

Wanneer de mussen van het dak vallen, zit er overdag geen kip in de bioscoop. Dat is dus het ideale moment om te gaan. Je zit heerlijk in de airconditioning, hebt alle ruimte en je cravings (Popcorn! Ben & Jerry’s! M&M’s!) binnen handbereik.

6. Luchtige laagjes

Kies je kleding zorgvuldig om de hitte enigszins draaglijk te houden. Dat betekent: lichte kleuren en luchtige materialen. Stoffen als katoen en linnen zijn ideaal. Die zorgen voor een minimum aan zweetplekken en voorkomen hitte-uitslag die zich rondom je borsten en buik kunnen ontwikkelen.

7. Gebruik een hogere SPF

Zonnebescherming is belangrijk, en al helemaal als je zwanger bent. Zeker in het tweede en derde trimester moet je oppassen voor een zwangerschapsmasker (pigmentvlekken). Probeer de zon zoveel mogelijk te vermijden, smeer met SPF 50 en zet een hoed of petje op. Verbranden is echt het laatste wat je wilt.

LEES OOK: 14 dingen die je jezelf vooral moet gunnen voordat je gaat bevallen

8. Mañana, mañana

Echt; maak het jezelf niet zo lastig door alles zelf te willen doen. Waarschijnlijk heb je heus wel iemand in je omgeving die met liefde een pakketje voor je op wil halen, je kan helpen met de boodschappen of de was ophangt. Vraag om hulp; jij zou het ook voor hen doen, toch?

9. Ice, ice baby

‘s Nachts is de hitte misschien wel het vervelendst. Niet kunnen slapen omdat alles plakt is gewoon gekmakend – ook als je niet zwanger bent. Handige tip: vul een kruik met water en leg die in de vriezer. Zo heb je ‘s avonds een icepack dat je tussen de lakens kan leggen om af te koelen. Je kunt ook van de ventilator een airco maken door er een bak met ijs voor te leggen. Terwijl het ijs smelt, blaast de ventilator koele lucht door de kamer.

En verder is het een kwestie van het hoofd koel houden en heel goed voor je laten zorgen.

Staat er een vakantie op het programma? 13 dingen die je moet weten voordat je op reis gaat. 

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zo kom je hoogzwanger de zomer door
Sluiten