De baby 25 jul 2018 Marleen Staal

Zo ziet ‘s werelds eerste IVF-baby er 40 jaar later uit

Tegenwoordig is het een pad dat vele ouders inslaan: IVF. Al was dat vroeger nog niet zo vanzelfsprekend als nu. Louise Brown was de allereerste baby die ter wereld kwam dankzij IVF. Haar geboorte in 1978 was wereldwijd het gesprek van de dag.

IVF-baby

Louise groeide op in een tijd waarin IVF nog sterk ter discussie stond. Dus dat zij ter wereld kwam dankzij deze nieuwe methode was toen behoorlijk controversieel te noemen. Maar met haar geboorte gaf ze een heel veel ouders ook weer de hoop terug.

Niet voor niets luidt de tweede naam van Louise ‘Joy’, bedacht door de mannen achter de IVF-techniek, Patrick Steptoe en Robert Edwards. Volgens hen zou de geboorte van Louise ‘joy to the world’ brengen.

LEES OOK: Onderzoek: Techno muziek zorgt ervoor dat IVF embryo’s beter groeien

Daar hebben de uitvinders gelijk in gekregen. Uit recent onderzoek dat eerder deze maand naar buiten kwam, blijkt dat maar liefst 8 miljoen mensen wereldwijd geboren zijn met behulp van IVF sinds het uitvinden ervan. Daar komen elke dag meer baby’s bij.

Veel is veranderd

Veel is er in de afgelopen 40 jaar sinds de geboorte van Louise veranderd, maar één ding niet. En dat is de kinderwens die veel koppels hebben die niet in vervulling gaat. Dankzij IVF komen ze tegenwoordig een stapje dichterbij deze droom.

Dat gold ook voor Lesley en John Brown, de ouders van Louise. Het leek onmogelijk om kinderen te krijgen en dat maakte het stel ontzettend verdrietig. Hun huisarts wees hen op een experiment waarmee het wellicht zou lukken, maar wel met de mededeling dat het geen garantie kon geven.

LEES OOK: IVF baby’s ontwikkelen zich later net zo goed als andere kindjes

Succesverhaal

Voor Lesley en John lukte het zelfs twee keer dankzij IVF. Het zusje van Louise, Natalie, werd een paar jaar later geboren in 1982. Ondanks dat dit succesverhaal niet voor iedereen opgaat – en het morele debat over hoe ver de wetenschap mag gaan zo nu en dan oplaait – is Louise een voorbeeld voor velen.

De moed die haar familie had om uit te spreken dat kinderen krijgen via de natuurlijke weg niet lukte, was en is nog steeds een inspiratie voor veel partners. Om maar niet te beginnen over de lange weg van diëten, medicijnen en ziekenhuisbezoekjes die daarna volgden.

De ouders van Louise, de uitvinders en veel IVF-pioniers zijn inmiddels overleden, maar ze zullen nooit worden vergeten, weet Louise.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Independent

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo ziet ‘s werelds eerste IVF-baby er 40 jaar later uit
Sluiten