De mama 14 aug 2018 Marleen Staal

Zo verzorg je het litteken van je keizersnede

De bevalling laat je niet alleen achter met het prachtigste wezentje op aarde. Als je een keizersnede achter de rug hebt, zit je hoe dan ook met een litteken. Het verzorgen van deze wond is extra belangrijk, om het genezen goed te laten verlopen.

Litteken keizersnede

Alle littekens zijn het bewijs dat je lichaam iets heeft meegemaakt en soms is dat iets heel moois. Zoals het litteken na een keizersnede. Het bewijs dat er een wonder uit je is gekomen. Reden genoeg om er extra lief voor te zijn en de wond goed te behandelen.

Beyoncé doet een boekje open over haar spoedkeizersnede

Verse wond

Als de wond nog vers is tijdens de eerste twee weken na de bevalling, krijg je het advies geen zware dingen te tillen. Je kunt je ook het beste goed aan dit advies houden, om ze het genezingsproces goed z’n werk te laten doen. Door te sjouwen of te druk bezig te zijn, krijgt de wond geen rust te helen.

Gebruik tijdens de eerste weken onder de douche een milde zeep, het liefst zo natuurlijk mogelijk en probeer je huid rondom je litteken niet te hard te schrobben. Een bad kun je het beste nog even uitstellen.

De eerste 2 weken

Schrik niet als je litteken na de eerste weken er nog dik uitziet. Als de huid roze is gekleurd, is er geen sprake van een ontsteking en kun je het beste het litteken zoveel mogelijk met rust laten. Let op of je koorts krijgt of een spontane bloeding. Dat kan namelijk wel duiden op een aanwezige bacterie.

Na je bevalling moet je lijf aansterken. Groente, fruit, het maakt niet uit wat er binnenkomt, als er maar genoeg vitamines inzitten. En laten vitamines, en vooral vitamine E, goed zijn voor het helen van je litteken. Dus neem hier vooral wat extra van of smeer een speciale crème met vitamine E rondom de wond.

Waarom deze doula de term ‘keizersnede’ vervangt door ‘buikbevalling’

Speaking of, je kan ontzettend dure crèmes inslaan die van alles beloven, maar er is niks mis met gewone, reguliere wondverzorging. Zolang je de wond maar schoon houdt en het zoveel mogelijk droog blijft. Als je last hebt van een trekkerige huid kun je wat verzachtende olie of neutrale crème op de huid smeren.

Waar je wel goed op moet letten is of de crèmes die je gebruikt niet schadelijke stoffen bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor de baby. Bij het voeden en verzorgen is er namelijk veel huid-op-huicontact met je baby, dus houd hier rekening mee.

Na 6 weken

Het duurt ongeveer zes weken tot je litteken goed geheeld is. Dan kun je voorzichtig weer wat meer bewegen. Gun jezelf dus ook minstens zes weken om rust te nemen. Hoe meer rust, des te beter voor je litteken. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen.

Ook na deze periode van rust, kan je litteken en roodpaars uitzien. Geen paniek, dat hoort erbij. Na zes maanden verandert deze kleur in een witachtige lijn. Zie het eigenlijk als een grote blauwe plek die lang moet helen.

Bij sommige moeders kan er sprake zijn van een keloid, overmatig littekenvorming. Een keloid vormt zich rondom je litteken en voelt hard en glad aan en kan jeuken of zelfs pijnlijk zijn.

De oorzaak van een keloid, daar is men nog niet helemaal achter. Het kan erfelijk zijn, maar ook aan het type huid liggen. Raadpleeg je huisarts als je denkt dat je een keloid hebt en er last van hebt. Die kan je dan injecties met corticosteroïden geven of een siliconengel voorschrijven.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo verzorg je het litteken van je keizersnede
Sluiten