De mama 7 okt 2017 Florine Duif

Van de eerste wee tot de geboorte van je baby: zo verloopt een bevalling

Bijna uitgerekend en je voelt ‘iets’ in je buik? Zijn dat de weeën? Of was het een harde buik? Is de bevalling begonnen? En zo ja, wat staat je dan te wachten? Goed om te weten: zo zien de fases van een bevalling eruit.

Fase 1: de overgangsfase

De laatste tijd last van harde buiken? Ha! Je baarmoeder bereidt zich voor op de geboorte. Dit kan gepaard gaan met menstruatieachtige krampen, meer afscheiding (ja, nog meer) en soms wat slijm. Niet schrikken, het hoort er allemaal bij. Pijn? Nee, nog niet.

Fase 2: de latente fase

Aha, dat was dus wat je net op de bank voelde! Regelmatige samentrekkingen waardoor je baarmoedermond verweekt en open gaat staan. Je bent aangekomen bij de eerste ‘weeën’. Pak je klok er maar bij: je kunt gaan timen. Overigens begint de bevalling niet bij iedere vrouw met deze voorweeën. Bij 15% breekt eerst de vliezen. Of allebei.

LEES OOK: Waar niemand het over heeft na de bevalling

De duur van de latente fase is ook niet bij iedereen hetzelfde. Soms ga je na een paar uur al over in de actieve of ontsluitingsfase. Soms ben je er wel een hele dag mee bezig. Zodra je ze elke vijf minuten, zo’n 60-90 seconden lang hebt, kun je de verloskundige of gynaecoloog bellen. In de tussentijd: bak een taart of zoiets, niet heel inspannend, wel afleidend.

Fase 3: de ontsluitingsfase

De verloskundige gaat je toucheren, oftewel: ze voelt hoe ver je baarmoedermond al geopend is. Is dit zo’n 3 à 4 cm (je moet tot 10), dan is de ontsluitingsfase begonnen. Je kunt nu naar het ziekenhuis, of besluiten om thuis te blijven. De krampen die je voelt, zijn ‘echte weeën’ en kunnen zo heftig zijn dat ontspannen lastig wordt.

Hoe snel gaat dat ontsluiten? Ongeveer 1 centimeter per uur, waarbij de weeën elke 3 minuten terugkomen. Onder invloed van deze weeënkracht daalt je baby steeds verder in en maakt ‘ie automatisch een spildraai. Een wat? Het geboortekanaal maakt vlak voor het einde een bocht. Om door deze bocht te komen, moet het hoofd van je baby een bepaalde draai maken. Is ‘ie volledig door deze spildraai en heb je het gevoel dat je heel nodig naar de wc moet (‘Ik moet poepen!’), dan heb je waarschijnlijk 10 cm ontsluiting. Tijd om te persen!

Fase 4: de uitdrijvingsfase

Klinkt een beetje vreemd (kwade geesten uitdrijven, zoiets), maar het is vaak een van de prettigste fases. Je hoeft nu niet meer alleen de pijn op te vangen, je kunt iets doen: persen.

De uitdrijvingsfase kan een uur duren, maar ook vijf minuten. De kracht die je tijdens deze fase krijgt en de inspanning die je verricht, zijn zo bizar groot dat het niet gek is dat je straks in huilen uitbarst als je kind op je borst ligt.

Bij iedere wee mag je persen. Als het hoofd eruit komt, kun je een branderig gevoel krijgen. Dit wordt the ring of fire genoemd. Luister vooral heel goed naar de aanwijzingen van je verloskundige of gynaecoloog.

Het kan zijn dat je een knip krijgt. Dit doet je verloskundige of gynaecoloog in een wee en dat voel je (meestal) niet. Na het hoofd komt eerst de ene schouder eruit, vervolgens de ander en uiteindelijk het hele lijfje. Holy sh*t, wat een prestatie.

Fase 5: de placenta

De bun in the oven is eruit. Dat is één. Maar de bevalling gaat nog even door, want je bent nog niet klaar. De placenta moet er namelijk nog uit, de nageboorte. Vaak gebeurt dit binnen een kwartier, maar soms duurt het langer. Als het te lang duurt, kan de verloskundige je een injectie geven met het hormoon oxytocine. Komt de placenta helemaal niet los? Dan krijg je een ritje naar de OK en haalt de gynaecoloog je placenta er in de operatiekamer uit.

En hoe dat nou voelt, zo’n bevalling, dat kunnen deze moeders weten.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Nutriciababy.beKraamzorglc.nl

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Van de eerste wee tot de geboorte van je baby: zo verloopt een bevalling
Sluiten