De mama 9 mei 2018 Marleen Staal

Zo overleef je als moeder de griep: 8 tips

Ziek zijn. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten, maar als moeder is het gewoon echt geen optie om een hele dag te Netflix-niksen in bed. Dus hoe overleef je dan de griep? Deze tips gaan je gegarandeerd helpen.

Als nieuwbakken moeder gieren er genoeg hormonen door je lijf en als daar ook nog eens bacillen bij komen, moet je net zo lief voor jezelf zijn als dat je normaal voor de kleine bent. Houd tussen de huilbuien, hongerige maagjes en luiers door, deze tips in je met snot gevulde achterhoofd en je bent zo weer beter.

Back to basic

Doe alleen de dingen die écht moeten. De was kan wachten, de ramen hoeven niet gezeemd en dat er wat meer speelgoed rondslingert is nu niet belangrijk. Probeer alleen de ruimte waar je voornamelijk in vertoeft, de bank of je bed, een beetje netjes te houden. Tissues van vier dagen geleden die je ineens onder het dekbed vindt, helpen niet echt in het genezingsproces.

Lijd, mijd en don’t verspreid

Dat jij ziek bent is al vervelend, maar je wilt dat jij én de baby liggen te snikken en te snotteren. Was extra vaak je handen, zorg dat alles gedesinfecteerd is als je de baby verschoond/aankleed/knuffelt en hoest in je arm in plaats van in je hand. En laat je partner even de badder- en voedtaken op zich nemen.

LEES OOK: Echt waar: vaders zijn beter bestand tegen poepluiers dan moeders

Schakel de hulplijn in

Weet je nog toen iedereen aan je kraambed kirde dat je maar moest bellen als je iets nodig had? Nu is het moment om die beloftes te innen. Vraag je vriendin of ze even een stofzuiger langs de plintjes haalt en laat oma een dagje oppassen. En vraag de buurvrouw of ze een boodschapje extra wilt doen als ze toch naar de supermarkt gaat.

Accepteren kun je leren

Je hoeft helemaal niks te doen als je ziek bent. Behalve accepteren dat het virus vagevuur in deze hel voorlopig nog even doorbrandt. Dus accepteer dat je ziek bent en wees niet te hard voor jezelf als alles wat langzamer gaat. Of dat je niks gedaan krijgt op een dag. Je moet op dit moment zorgen voor twee, dus zolang je baby gevoed, gewassen en verschoond in bed ligt, heb jij je belangrijkste taak volbracht.

Baken je territorium af

Elke plek die in drie stappen van de koelkast en de wc verwijderd is, is een perfect ziektenestje om te claimen. Vanaf nu is dat jouw territorium. Zorg dat je alles bij de hand hebt, zodat je de rest van de dag niet meer van je plek hoeft. Van luiers tot aan neusspray voor jezelf. Reiswiegje vlak bij je en afstandbediening op schoot: als je de komende paar uur niet van je plek af komt, kun je optimaal uitrusten.

LEES OOK: Checklist: zo weet je als new mom of het tijd is om te slapen of opruimen

Koken kan later nog

Ga één keer in de keuken staan om een enorme pan kippensoep te maken waar je minimaal drie dagen van kunt eten. Laat manlief de supermarktjungle zelf ontdekken en bewaar die creatieve recepten voor als je weer lekker beter bent. Niks mis met een AVG’tje en dat kan zelfs meneer ‘ik kan nog geen aubergine van een komkommer onderscheiden’ aan. En nog een tip: maaltijdboxen zijn voor dit soort momenten uitgevonden.

SMS Vitaminemodus Aan

Een sinaasappel bij je yoghurt, verse gember in elk kopje thee en spinazie als tussendoortje. Stop jezelf vol vitaminen. Hoe graag je ook leeft op crackers, je lichaam heeft nu gewoon veel meer aan vezels en verse producten. De baby een fruithapje, jij een hele fruitmand.

Voorbereiding is het halve werk

Als je het niet al deed, doe het dan vanaf nu en herinner je dit griepmoment: doe voortaan weekboodschappen en sla daarbij telkesen extra houdbaar voedsel in. Niks mis met een blik soep, pastasaus uit een pot of een familie pak Kim Siam op zijn tijd. Zo heb je in ieder geval in tijden van nood – zoals nu – altijd iets te eten in huis. En hoeft je lieve vent hoogstens alleen vlees of brood te halen. Of vries – wanneer je eten over hebt – eten in. Even in de magnetron en klaar!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo overleef je als moeder de griep: 8 tips
Sluiten