De baby 26 mei 2018 Sita-Grace Toko

Zo neem je veilig en zonder zorgen het openbaar vervoer met je baby

Laatst moest ik in Brussel zijn met mijn dochtertje van vijf maanden. We hebben één auto en dat heb ik nooit erg gevonden. Tot ik dus naar Brussel ging met de trein. Ik moest twee keer overstappen en ik vond het heel stressvol.

Toen ik ’s avonds terug was, was ik helemaal uitgeput. Hieronder enkele tips om het reizen met het openbaar vervoer en een baby minder stressvol te maken.

LEES OOK: De deur uit met een baby in 22 stappen

1. Plan op voorhand

Google desnoods jouw stations om te zien of er liften aanwezig zijn. Neem eventueel een andere route en stap een halte eerder of later uit bijvoorbeeld. Contacteer het station en informeer naar de mogelijkheden die ze aanbieden. Sommige stations hebben een loopplank die ze voor rolstoelgebruikers neerleggen. Misschien kan jij daar ook gebruik van maken, mits je op voorhand even iets laat weten? Dit is zeker handig voor mensen die een tweelingbuggy hebben.

Sommige busmaatschappijen passen zelfs het type bus of tram aan die rijdt wanneer jij opstapt. Het enige wat je moet doen, is even bellen.

2. Zoek alternatieven

Als je een plooibare buggy hebt, neem die dan! Dit is veel makkelijker: Vlak voor het opstappen, dichtklappen en bij het uitstappen terug openen en jouw kindje erin zetten. Als je een draagdoek of draagzak hebt, gebruik die dan. Zeker als je baby nog klein is en niet veel weegt, is dat perfect om te doen. Zo heb je ook beide handen vrij om de luiertas te dragen en iets te eten bijvoorbeeld.

3. Durf hulp te vragen

Stel dat je alles goed gepland hebt en toch loopt het niet vlotjes of heeft het station in kwestie niet gereageerd en niemand biedt je hulp aan. VRAAG! Veel mensen zijn echt wel bereid om je te helpen. Het zal je verbazen hoeveel mensen je zonder problemen die trappen op en af helpen. Ook treinbegeleiders of buschauffeurs staan vaak voor je klaar als je aangeeft hulp nodig te hebben.

LEES OOK: Alles wat je wilt weten over vliegen tijdens je zwangerschap

4. Reis met gezelschap

Als je het niet fijn vindt dat je vreemde mensen om hulp moet vragen, reis met een goede vriend of vriendin. Die kan jou dan mooi helpen de buggy te tillen waar het nodig is. En het is gelijk een stuk gezelliger!

5. Daluren

Plan je reis tijdens de daluren. Dan zijn medereizigers minder gehaast, vriendelijker en bereid om je verder te helpen indien nodig. Ik heb zelf ook gemerkt dat zelfs de conducteur/buschauffeur relaxter is en bereid is om jouw buggy op te tillen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo neem je veilig en zonder zorgen het openbaar vervoer met je baby
Sluiten