Zo merk je of je niet genoeg drinkt tijdens je zwangerschap (naast dorst)

Ook tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je genoeg blijft drinken. Naast een dorstgevoel zijn er nog meer signalen die je lichaam geeft, die laten zien dat je te weinig drinkt.

Tijdens je zwangerschap heb je iets meer vocht nodig. Maar met 1.5 tot 2 liter water per dag zit je er al snel goed aan. Als je straks borstvoeding gaat geven, dan heb je vanaf dat moment 2 tot 2,5 liter per dag nodig. Maar hoe merk je dat je te weinig drinkt? Naast een dorstgevoel (wat vaak aangeeft dat je al te laat bent met vocht aanvullen in je lichaam) kun je op de volgende dingen letten:

1. De kleur van je urine

Dit is de makkelijkste en snelste manier om te checken of je wel genoeg water drinkt. Als urine donkergeel is, is het een teken dat je meer water moet drinken. Is je urine helder? Gefeliciteerd, dan ben je goed gehydrateerd. ­čśë

2. Plas je wel genoeg?

Tijdens je zwangerschap is het normaal de (veel) meer plaspauzes hebt dan normaal. Heb je hier geen last van of plas je zelfs minder? Dan is het goed om even in de gaten te houden hoeveel je drinkt. Dikke kans dat je te weinig drinkt, want wat er niet ingaat, komt er ook niet uit.

3. Oververhit gevoel

Het is niet gek als je je tijdens de zwangerschap benauwd of kortademig voelt. Als je genoeg water drinkt, reguleert dit je lichaamstemperatuur. Zeker als je niet genoeg water drinkt tijdens je zwangerschap, kan je je extra oververhit voelen. Koel die innerlijke oven dus met een glas (of twee) water.

LEES OOK: Obstipatie tijdens de zwangerschap: zo kom je er vanaf

4. Lage bloeddruk

Je kunt ook controleren of je last hebt van uitdroging door een bloeddruktest te laten doen bij je dokter. Als je echt uitgedroogd bent, heb je een lage bloeddruk. Hierdoor kan je je suffer en licht in je hoofd voelen.

Minder cafeïne en niet teveel water

Het kan ook helpen om minder cafeïne te drinken. Cafeïne droogt je namelijk nog meer uit. Daarnaast is het ook niet goed om juist weer teveel water te drinken. Als je extreem veel drinkt, kan dit zorgen voor vochtophoping in de hersenen. Je nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken.

Wil je de kans op striae verkleinen? Dan moet je dit echt proberen..

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

RomperVoedingscentrum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo merk je of je niet genoeg drinkt tijdens je zwangerschap (naast dorst)
Sluiten