De baby 15 feb 2017 Florine Duif

Zo ligt je baby veilig in z’n bedje

Be prepared: pasgeboren baby’s slapen veel. Overdag kun je ze vaak goed in de gaten houden, maar ‘s nachts wordt dat lastiger. Daarom: zo ligt je baby veilig in z’n bed, zonder dat je een stresskip wordt.

Let wel, wiegendood kun je nooit 100% voorkomen, zegt Veiligheid.nl. Maar een heleboel factoren heb je wel in de hand. Lees de onderstaande tips of download de checklist.

Leg je baby op z’n rug
Zo ligt ‘ie met het gezicht vrij. Probeer je kind vanaf de geboorte in rugligging te leggen. Wanneer hij zich eenmaal zelf om kan draaien, kan hij ook zelf de slaaphouding bepalen.

Gebruik een babyslaapzak
Zo komt je kroost niet met het hoofd onder beddengoed terecht. Geef je toch voorkeur aan een deken of laken, zorg dan dat de wieg strak en kort is opmaakt, waarbij de voeten de onderkant raken.

Samen slapen?
Veiligheid.nl raadt dit de eerste vier maanden sowieso niet aan. Je kind kan het te warm krijgen of met z’n gezicht tegen een kussen belanden. Zonder dat ‘ie zich kan omdraaien.

Kleed je baby niet te warm
Baby’s kunnen hun warmte moeilijk kwijt. Wanneer je kiest voor een slaapzak is een rompertje al genoeg. De ideale temperatuur van de babykamer ligt tussen 16°C en 18°C is. Een mutsje is de eerste dagen nodig, daarna niet meer. Je kind regelt dan zelf de lichaamstemperatuur. Knap hè?

Kruiken gebruiken?
Hoe zit het eigenlijk met die RVS-kruiken? Wanneer het winter is, is dit aan te raden. Vooral omdat een baby de eerste dagen na de geboorte z’n lichaamstemperatuur niet kan regelen. Gebruik in ieder geval nooit kokend water en zorg voor kruikenzakken. En check altijd of de kruiken goed dicht zitten.

Ventileer de babykamer
En de rest van het huis. Frisse lucht is belangrijk. Zet daarom regelmatig het raam open in de (kinder)kamer. Is het steenkoud buiten? Zorg dan in ieder geval dat je baby niet in de buurt van het open raam ligt.

Oh, en absolute no go: rook nooit in het bijzijn van je baby. Onderzoek toont aan dat een baby 2,5 keer meer kans heeft op wiegendood als de ouders roken. Dit heeft te maken met de chemicaliën die vrijkomen en de longfunctie die wordt aangetast.

Grote beer
Grote knuffels zijn superschattig, maar niet in een ledikantje. Hetzelfde geldt voor een hoofdbeschermer of kussen. Als hij er met z’n gezicht tegenaan komt, kan hij in ademnood komen.

Veilig nest
Zorg er altijd voor dat de zijwanden van het babybed ventilerend zijn. Zijn er spijlen, dan moet de spijlafstand tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn. Als de afstand groter is, kan je kind met zijn hoofdje of romp bekneld raken.

Matras
Baby’s verliezen – net als mensen trouwens – veel vocht. Ventilatie is daarom belangrijk. Kies voor een bed met een ventilerende bodem. Is de wieg mooi bekleed? Dan moet de stof goed vast zitten en van geweven materiaal zijn.
Gebruik je een matrasbeschermer? Leg maar niet onder het hoofd. Vaak zijn deze dingen niet ventilerend, waardoor verstikkingsgevaar kan ontstaan.

Hemeltjelief
Een hemeltje staat leuk. Maar het mag niet in het bed vallen. Je baby kan er in verstrikt raken.
Zo, genoeg tips dus voor een veilige omgeving. Het klinkt misschien allemaal wat overweldigend of zelfs beangstigend, maar het gaat erom dat je alert bent als de kleine er eenmaal is. En dat je zelf ook nog een beetje slaapt…

Bronnen: https://www.opvoeden.nl/baby/verzorging-en-veiligheid/veilig-in-bed-en-in-de-box/

https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen/veilig-slapen-tips

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo ligt je baby veilig in z’n bedje
Sluiten